Κουμουτσάκος: «Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες»

17 mins read

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, με 4 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και η Άγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παράγει θετικές πολιτικές υπό το βάρος απειλών και εκβιασμών.

Μετά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την ένταση που καλλιέργησε στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώθηκε βαρύ κλίμα και γι’ αυτό δεν υπήρχε αποτέλεσμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε καταγράψει έντεκα με δώδεκα δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, ότι αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες και γι’ αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, αυτό οφείλει να κάνει κάθε κράτος».

Κουμουτσάκος: Η ΕΕ να ενισχύσει τις επιστροφές προσφύγων

Ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «Θα ήθελα τα πράγματα να είναι πιο γρήγορα στις Βρυξέλλες και η μετάβαση στη νέα Κομισιόν επιβαρύνει χρονικά τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Μέχρι να γίνει αυτό, η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την ισοκατανομή των βαρών και τον μηχανισμό επιστροφών προσφύγων».

Και πρόσθεσε «ορθώς η κυβέρνηση της ΝΔ προέταξε το μεταναστευτικό ζήτημα, γιατί στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησής της, το προφίλ των αφίξεων παρουσίασε μια αυξητική τάση ως προς τους μετανάστες και σταθερή και μειωτική τάση ως προς τους πρόσφυγες. Γι’ αυτό προτάσσουμε στον ορισμό το μεταναστευτικό, αλλά συμπληρώνουμε και με το προσφυγικό».

Κατρούγκαλος: Χρειάζεται ενιαία λύση στο προσφυγικό

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πολύπλοκο μεταναστευτικό -προσφυγικό φαινόμενο.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε «Πρέπει να έχουμε ενιαία λύση, γιατί αλλιώς, όλο το βάρος θα πέσει στους ώμους των κρατών πρώτης γραμμής. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη έχει αποτύχει να δώσει απάντηση στο θέμα της αλληλεγγύης» και εξέφρασε την ανάγκη για αναθεώρηση του Δουβλίνου.

 

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να ανταποκριθεί στο βάρος μιας τέλειας καταιγίδας, που προέκυψε από τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης και της μεγαλύτερης έκρηξης ροών που είχε αντιμετωπίσει η Ευρώπη – και αυτό το έκανε με σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα