Ξεκίνησαν οι πρώτες “μάχες” στον εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ

20 mins read

‘Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγα 24ωρα μετά την “κατάρρευση” στις ευρωεκλογές. Ο ένας “σύντροφος” καρφώνει τον άλλον, συγκεκριμένα στελέχη φωτογραφίζονται ως υπεύθυνα για την ήττα ενώ οι “πρωταγωνιστές” της εκλογικής συντριβής, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς σφυρίζουν αδιάφορα και λένε πως φταίει η αποχή…

Ο πρωθυπουργός δεν έπεισε την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του έχει πάρει το μήνυμα των εκλογών. Και στο κλίμα αυτό, οι πρώτες “μάχες” στον εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεσπάσει. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επίσης δέχεται συντροφικά μαχαιρώματα από στελέχη που τον κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να “συμμαζέψει” το κόμμα, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά με δηλώσεις του στην ΕΡΤ:

“Έχω μια διάθεση αυτοκριτικής. Ναι, κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε και προσωπικά δεν το λέω τώρα την επομένη των εκλογών, σε πολλές περιπτώσεις μου είχε δοθεί η δυνατότητα να το διατυπώσω» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα αίτια της ήττας ανέφερε: «Όταν στο τέλος της ημέρας κάνει ο άλλος ταμείο, λίγο τον ενδιαφέρει, αν από τα 100 που έχασε τα 70 τα έχασε επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και μόλις τα 30 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι τα έχασε διότι βιώνει μια αρνητική πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να υλοποιεί μια πολιτική λιτότητας με μεγαλύτερη ένταση στη Ν.Δ. λιγότερη επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολίτες το υπέστησαν σωρευτικά. Η Ν.Δ. το έχει πληρώσει αυτό το 2015, έκανε το δικό της ταμείο, το ΠΑΣΟΚ έπαθε μεγάλη ζημιά. Πληρώσαμε ακριβώς αυτή την αντίφαση να εφαρμόζεις μια πολιτική που δεν την ενστερνίζεσαι αλλά έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία αντικειμενικά κούμπωσαν με όσα είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενοι. Επίσης ο χρόνος είναι μικρός από τη λήξη του προγράμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας όπου ο καθένας θα αρχίσει να σκέφτεται με έναν θετικό τρόπο τη ζωή του, θέλει ένα διάστημα για να εμπεδωθεί».

Στο παρασκήνιο, ρίχνουν ευθύνες στον Παύλο Πολάκη που με τη συμπεριφορά του προκάλεσε σε όλα τα μέτωπα και σε κορυφαία στελέχη όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τον οποίο κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να πλησιάσει την πραγματική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος “παίρνοντας στον λαιμό του” ολόκληρο το κόμμα, όπως υποστηρίζουν.

Η γκρίνια για τον υπουργό Επικρατείας είχε ξεκινήσει από την επιλογή της Μυρσίνης Λοϊζου ως υποψήφιας στο ευρωψηφοδέλτιο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ήταν δική του επιλογή με αποτέλεσμα η εικόνα του κόμματος να πληγεί με το που δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ομάδα της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις αιτίες της ήττας μίλησε και ο Νίκος Ξυδάκης (ρ/σ Κόκκινο): “Ήταν μία διαφορά που δεν περιμέναμε και το ότι δεν είχαμε ανιχνεύσει τη γενική τάση είναι ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να βάλουμε στη σκέψη και την αυτοκριτική μας, γιατί «ατόνησε το ραντάρ’. Είναι μία πολιτική αρετή που φάνηκε ότι δεν είχαμε τους τελευταίους μήνες, για να προσαρμόσουμε τον λόγο και τις κινήσεις μας».

Στο κλίμα αυτό ήρθε και η αποχώρηση της Θ. Μεγαλοοικονόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία βαδίζει πλέον στο τεντωμένο σκοινί των 152 βουλευτών.

Facebook Comments