Κυβερνητικές πηγές: Θετικό κλίμα στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

17 mins read

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε 40 λεπτά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση ΥΕΘΑ για τη συνάντηση με τον Ακάρ

Λίγο μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

»Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Παναγιώτοπουλος είχε μια εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο εξέθεσε και πάλι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και παρά το γεγονός ότι έγινε μια αναλυτική κουβέντα και το ραντεβού υπερέβη την προγραμματισμένη του διάρκεια, ο Νορβηγός πολιτικός δεν υπερέβη την κλασική γραμμή της ουδετερότητας που τον έχει κάνει αρκούντως αντιπαθή στην Αθήνα.

Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος θα δει, πάντως, τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ έστιν, αλλά και τους ομολόγους του από Γερμανία, Κριστίνε Λάμπρεχτ και Γαλλία, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Η ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Από την πλευρά του, σε μια λιτή ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε:

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει τις διμερείς συναντήσεις του στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Ακάρ είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Παναγιωτόπουλο».

Facebook Comments