ΑρχικήΠολιτικήΛαφαζάνης: «Δεν εισέβαλα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Ο Τσίπρας μου...

Λαφαζάνης: «Δεν εισέβαλα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Ο Τσίπρας μου το ζήτησε»

Τη δική του εκδοχή των γεγονότων του καλοκαιριού του 2015 έδωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Βεργίνα TV.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη σύσκεψη των αρχηγών «παρακρατική» τονίζοντας πως όσοι ήταν μέσα εκεί θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο «κι όχι να καταγγέλλουν εμένα ότι τάχα έκανα εισβολή».

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Τσίπρας εκείνη την ημέρα, πριν οργανωθεί η σύσκεψη, είχε συμφωνήσει για τηλεφωνικό ραντεβού με τον πρόεδρο Πούτιν.

«Ενημερώθηκα από τον κ. Τσίπρα και μου ζήτησε να πάω στο προεδρικό μέγαρο μήπως χρειαστώ, καθώς ήταν ενδεχόμενο σε αυτή τη συνομιλία να τεθούν θέματα που σχετίζονταν με τη συμφωνία που είχα υπογράψει στην Αγία Πετρούπολη για να περάσει από την Ελλάδα ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός Αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο με κατεύθυνση τα Βαλκάνια για την Ευρώπη».

Για αυτό βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης. «Αστεία πράγματα ό,τι εισέβαλα» σχολίασε.

«Ο Π. Παυλόπουλος ήταν αυτός που μεθόδευσε το πραξικόπημα που έγινε στις 6 Ιουλίου με την ανατροπή της λαϊκής ψήφου του δημοψηφίσματος».

Τι είπε ο Νίκος Παππάς για την «εισβολή» Λαφαζάνη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Για το παρασκήνιο της δραματικής περιόδου του 2015, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, και τη διαβόητη πλέον «εισβολή» του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, μίλησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ONE Channel.

Ο κ. Παππάς, ο οποίος τότε συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφώνημα του τότε Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η αντίληψη πως θα υπήρχε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης από τη Ρωσία δεν επιβεβαιώθηκε υπό καμία συνθήκη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ψευδή την εντύπωση ότι ο Τσίπρας ήταν απομονωμένος στο κρίσιμο Συμβούλιο της 6ης Ιουλίου:

«Υπήρχε κατανόηση και σύγκλιση για την ανάγκη μιας συμφωνίας με χρηματοδότηση. Οι προσδοκίες των μεγάλων δυνάμεων δεν περιελάμβαναν γενικευμένες αναταραχές».

Όπως είπε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «ήταν σταθερά υπέρ της εξόδου από το ευρώ και πίεζε για αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε, η οποία προέβλεπε 50 δισ. ρευστότητα και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα». Αν και δεν ήταν παρών στη συνομιλία Λαφαζάνη – Τσίπρα, υποστήριξε πως ο Λαφαζάνης επικαλέστηκε πιθανή ρωσική στήριξη, η οποία όμως δεν είχε ρεαλιστική βάση.

«Το περιβόητο τηλεφώνημα με τον Πούτιν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το λέω όσο πιο ευγενικά γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς παραδέχτηκε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε βαθιά στρατηγική κρίση εντός της κυβέρνησης, καθώς μερίδα στελεχών επέμενε να εγκαταλειφθεί το ευρώ. Ο ίδιος, ωστόσο, υπερασπίστηκε την απόφαση Τσίπρα:

«Ο Τσίπρας ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Παλέψαμε σε δύσκολους συσχετισμούς και δικαιωθήκαμε ιστορικά».

Αναφερόμενος στην κριτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο Τσίπρας «διέπραξε ατιμία», ο κ. Παππάς ήταν αιχμηρός:

«Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατέβηκε μαζί με τον κ. Λαφαζάνη στις εκλογές και πήραν 2,8%. Αν ο λαός ήθελε έξοδο από το ευρώ, είχε την επιλογή. Διάλεξε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τον ίδιο, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 νομιμοποίησαν τη στρατηγική της συμφωνίας, αποτιμώντας τη σύγκρουση στρατηγικών που προηγήθηκε.