ΑρχικήΠολιτική«Λερναία Ύδρα» το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση - Τα τρία μέτωπα

«Λερναία Ύδρα» το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση – Τα τρία μέτωπα

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει μετατραπεί σε «Λερναία Ύδρα» για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ήδη τριβές και αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα ενώ, την ίδια στιγμή, τα νησιά ασφυκτιούν και, τέλος, δεν επαρκεί το διοικητικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου.

Το «μπάρμπεκιου» και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στη ΝΔ

Σε εσωτερικό πρόβλημα της ΝΔ εξελίχθηκε και το θέμα του «μπάρμπεκιου». Υπενθυμίζεται ότι ακροδεξιοί ανακοίνωσαν τη διοργάνωση μπάρμπεκιου με χοιρινό  και μπίρες έξω από hotspot. Σε κόντρα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Γιαννούλη, ο Θάνος Πλεύρης  είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά το ότι δεν μπορούμε να τρώμε χοιρινό ή να πίνουμε αλκοόλ επειδή ενοχλούνται κάποιοι». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις στα social media του κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του τελευταίου, προκάλεσαν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στέλιος Πέτσας τηλεφώνησε στον βουλευτή του Νοτίου Τομέα Αθηνών, λέγοντάς του ότι «ο πρόεδρος είναι ενοχλημένος με τις δηλώσεις σου περί χοιρινού». Αυτό λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές «άδειασμα» από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Στέλιο Πέτσα και άλλους βουλευτές της ΝΔ. Σημειωτέον ότι και ο κ. Κουμουτσάκος χθες συντάχθηκε με την άποψη της κ. Μπακογιάννη ευθέως.

Σύσκεψη της Κ.Ο. της ΝΔ και η μεταμέλεια των απείθαρχων βουλευτών

Στη σημερινή σύσκεψη της Κ.Ο. της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , όχι μόνο θα… θα τραβήξει το αυτί στους απείθαρχους βουλευτές του που παρέκκλιναν από την κομματική γραμμή στο μεταναστευτικό,  αλλά θα τους ζητήσει και κάτι παραπάνω.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον Θάνο Πλεύρη να αποδείξουν έμπρακτα την μεταμέλειά τους, στέλνοντάς τους σε τοπικές κοινωνίες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με το μεταναστευτικό πρόβλημα, εξηγώντας τις θέσεις του κόμματος και της κυβέρνησης.

Νέες αφίξεις στα νησιά και ένας «λογαριασμός» που δεν βγαίνει

Ενδεικτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ήταν όσα είπε χτες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην ουσία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι μη διαχειρίσιμη. Συγκεκριμένα, ο  κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός.»

Έτσι λοιπόν, σε ένα διαρκές φαινόμενο με τη μορφή της «Λερναίας Ύδρας», οι νέες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα ο προσφυγικός – μεταναστευτικός πληθυσμός στα νησιά όχι μόνο να μην μειώνεται, αλλά και να αυξάνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης και -παρά τη μεταφορά πάνω από 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα μέχρι σήμερα- ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά αυξήθηκε κατά σχεδόν 11.000, (35.344 στις 7 Νοεμβρίου έναντι 24.672 την 1η Σεπτεμβρίου) καθώς στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν πάνω από 20.000 νέες αφίξεις.

Τα στατιστικά για το μεταναστευτικό

Μόνο το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου εισήλθαν στα νησιά 27.740 πρόσφυγες και μετανάστες, οι μισοί από το σύνολο των εισερχόμενων στους 10 μήνες του 2019. Η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 φτάνει το 145%.

Νέες προσλήψεις προσωπικού, αρμόδιου για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου

Οι ανάγκες για προσωπικό στην Υπηρεσία Ασύλου είναι μεγάλες και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκηρύσσει 220 θέσεις για την κάλυψη των αναγκών.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά διακοσίων είκοσι (220) ατόμων για την κάλυψη παροδικών αναγκών της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Αμυγδαλέζας, του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Εξέτασης Αιτήσεων Διεθνούς Προστασίας Ποινικών Κρατουμένων, του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Κορίνθου, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης – Αλεξανδρούπολης, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης – Παρενέστι – Δράμας, του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Φυλακίου – Ορεστιάδας – Έβρου, του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ξάνθης, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Χίου, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου-Κρήτης, του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέρου και του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Κω.

Ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων ασύλου

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά παρουσίασε αύξηση κατά 50% μόνο το τελευταίο δίμηνο (Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου), παρά τη μεταφορά σχεδόν 9.000 ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο ίδιο διάστημα.