“Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεσή μου, να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση την οποία επιδιώκω είναι με την κοινωνία, με τους πολίτες” επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Tύπου στην 85η ΔΕΘ.
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “Κεντρική πολιτική μου επιλογή είναι η διεύρυνση της ΝΔ”.
Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη:
- Το μετρό προχωράει και το χρονοδιάγραμμα είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023
- Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα που έχουμε δρομολογήσει όπως το πάρκο Μελά
- Εχει δρομολογηθεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το νέο ογκολογικό νοσοκομείο
- Προχωράνε και οι διαδικασίες για τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Αρη
Για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες:
“Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν πάντα να δημιουργεί πλούτο και στη συνέχεια το μέρισμα του πλούτου να μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες. Σε ακριβώς αυτήν την φιλοσοφία εντάσσονται τα μέτρα που εξαγγείλαμε χθες” είπε ο πρωθυπουργός.
“Δίνω κίνητρο για το πρώτο ένσημο και περιμένω από την αντιπολίτευση να το σχολιάσει” είπε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα στήριξης των νέων.
Για την πανδημία:
Για τουρκική προκλητικότητα και Ερντογάν:
“Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική μας για την Τουρκία δεν αλλάζει. Εχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Το 2021 είναι θετικό ότι δεν υπήρξαν οι εντάσεις του 2020. Στην τελευταία συνομιλία μου με τον Ερντογάν είπαμε για το μεταναστευτικό. Να υποστηρίξουμε πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους.”
Για πιθανό κλείσιμο σχολείων:
Απάντηση στη Χριστίνα Κοραή για την ΕΛΑΣ και την πανεπιστημιακή αστυνομία:
“Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια στη χώρα. Οι πολίτες να καταλαβαίνουν ότι οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοι τους. Τα σώματα ασφαλείας των Πανεπιστημίων θα τα δούμε όταν θα είμαστε έτοιμοι. Θα χρειαστούμε δύο επιπλέον μήνες. Θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των Πρυτάνεων. Για παράδειγμα η ελεγχόμενη είσοδος είναι κυρίως δική τους υπόθεση.”
Για μεταναστευτικό-διακινητές:
“Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία”.
Για Βόρεια Εύβοια:
Σε ερώτηση όσον αφορά τη μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια και το πώς θα τα καταφέρουν οι άνθρωποι του μόχθου που ζούσαν από το δάσος καθώς ο πρωθυπουργός, είπε: “Αναφέρεστε πρωτίστως στους ριτινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται.
Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr”.
Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ :
“Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια”, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. «Άποψη μας είναι πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ σημαντική είναι η εξαγγελία για τις γονικές παροχές», τόνισε ο πρωθυπουργός
Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης:
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε στη συνέχεια να δώσει απαντήσεις σχετικά με το ότι το τελικό κόστος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, με την επισήμανση ότι το θέμα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου επί δεκαετίες απασχολεί την Κρήτη καθώς και το από πού θα εξασφαλιστούν πόροι. “Προφανώς το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης θα περιλαμβάνει διόδια και θα είναι στο ίδιο ύψος των διοδίων που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για τη χρήση των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων σε όλη την Ελλάδα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Δεν θα θεωρούσα λογικό, η Κρήτη να εξαιρεθεί και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα ανέβαινε πάρα πολύ το χρηματοδοτικό κόστος”.
Για την απολιγνιτοποίηση:
“Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν. Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή”.
Για το φαινόμενο της υπεραλίευσης:
“Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει φαινόμενα υπεραλίευσης, ουσιαστικά πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης της αλίευσης, περίπου 10% έως το 2030. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πρακτικές, το απόθεμα είναι μεγαλύτερο, πρέπει λοιπόν να πείσουμε τους αλιείς μας ότι αυτό είναι το καλύτερο. Πού θα γίνουν αυτές οι ζώνες θα μας το υποδείξουν οι επιστήμονες. Θα συνεχίσουμε να ζούμε από την θάλασσα, πρέπει να συζητήσουμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση“, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη