ΑρχικήΚόσμοςΛιβύη: «Νόμιμη η συμφωνία με την Τουρκία» - Σκληρή η απάντηση της...

Λιβύη: «Νόμιμη η συμφωνία με την Τουρκία» – Σκληρή η απάντηση της Αθήνας

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης για τη στάση της Αθήνας που αμφισβητεί τη νομιμότητα της θαλάσσιας συμφωνίας μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας.

Ο διορισμένος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην ανατολική Λιβύη, πρωθυπουργός Οσάμα Χαμάντ αντέδρασε στην αμφισβήτηση της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας εκ μέρους της Ελλάδας, μη διστάζοντας να εξαπολύσει απειλές κατά της χώρας μας.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο πρωθυπουργός Οσάμα Χαμάντ, διορισμένος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ανατολική Λιβύη, αντέδρασε στην κριτική της Ελλάδας σχετικά με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη με την Τουρκία.

Μιλώντας σε τελετή στη Βεγγάζη, ο Χαμάντ δήλωσε ότι «η συνεργασία Λιβύης – Τουρκίας είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας». Ο Χαμάντ τόνισε, μάλιστα, ότι η αμφισβήτηση των συμφωνιών που έχει συνάψει η Λιβύη με φιλικές χώρες «είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προβαίνει σε «προκλητικές δηλώσεις» και αυξάνει την ένταση, διαμηνύοντας: «Διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και των στρατηγικών μας συμφερόντων». Δήλωσε επίσης ότι τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πως το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης αντέδρασε στη στάση της Ελλάδας. Σε δήλωση που εξέδωσε στις 19 Ιουνίου, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την ανακοίνωση «που δημοσιεύθηκε από την Ελλάδα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Ιουνίου», σχετικά με τον διαγωνισμό για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Η Λιβύη, όπως υποστηρίζει, κάλεσε την Ελλάδα «σε εποικοδομητικό διάλογο και απαίτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο, για την επίτευξη μιας δίκαιης και ισότιμης λύσης που να σέβεται τα συμφέροντα όλων των μερών».

Η Τουρκία κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

Για παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κατηγορεί την Ελλάδα, με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση που αφορά τον “Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών της Επαρχίας Ξάνθης” η οποία ανακοινώθηκε στις 24 Ιουνίου 2025. Αυτή η απόφαση κατέδειξε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα ότι η “τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης” εμποδίζεται να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία έχει καταδικαστεί για τέταρτη φορά για παρόμοιο θέμα, να καταχωρίσει τα ονόματα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της ‘Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης’ χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εντός αυτού του πλαισίου χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η απάντηση της Αθήνας

Απάντηση στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για… «παράβαση του διεθνούς δικαίου και διατάραξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», λόγω, όπως είπε, των «μαξιμαλιστικών τους αξιώσεων» που προσπάθησαν να περάσουν στην ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσαν το βράδυ του Σαββάτου διπλωματικές πηγές.

«Η επίκληση του διεθνούς δικαίου προϋποθέτει τούτο να υιοθετείται καθ’ ολοκληρίαν» αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Πρακτικές όπως η μη υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υιοθετήσει 168 χώρες, η ανατροπή του καθεστώς αιώνων σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, η απειλή με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπουν υποδείξεις».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως θα πρέπει να ισχύει για όλους» προσθέτουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ