ΑρχικήΠολιτικήΜ. Σχοινάς: «Έρχεται Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή για την αυστηρή φύλαξη...

Μ. Σχοινάς: «Έρχεται Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή για την αυστηρή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων»

«Η συμφωνία του Δουβλίνο πέθανε οριστικά» είπε από το βήμα της Επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων ο ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25-26 Μαρτίου 2020 θα παρουσιαστεί η νέα Συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο της Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

Προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης – αυστηρή φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων με Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα στελεχωθεί έως το 2027 με 10.000 μόνιμο προσωπικό – πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του έτους, υπό την γερμανική προεδρεία της ΕΕ ενώ ο κ. Σχοινας εκτίμησε ότι η νέα Συμφωνία θα μπορούσε να ονομαστεί «Συμφωνία Λέσβου ή Λαμπεντούζα».

«Το Δουβλίνο πέθανε οριστικά. Δεν πρέπει να μιλάμε καν για Δουβλίνο αλλά για νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο ασύλου. Αν έχουμε μια Συμφωνία μπορούμε να την λέμε Συμφωνία Λέσβου ή Λαμπεντούζα. Θα χρειαστεί να υπάρξει ένας πρώτος διαχωρισμός στα σύνορα. Σε εκείνους που μπορούν να πάρουν άσυλο και εκείνους που σίγουρα δεν μπορούν να πάρουν. Με αυτό το τρόπο τα κράτη πρώτης υποδοχής δεν θα έχουν όλο το βάρος. Πιστεύω ότι έως τέλος έτους θα έχουμε εξελίξεις, υπάρχει η σύνοδος κορυφής στις 25-26 Μαρτίου. Πιστεύω ότι έως τότε η πρότασή μας για το νέο Σύμφωνο θα είναι στο τραπέζι. Όχι για να ληφθεί απόφαση αλλά για να δοθεί χρόνος στην γερμανική προεδρεία να την ολοκληρώσει. Η Frontex θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή με 10 χιλ μόνιμο προσωπικό, ειδικές στολές και εξοπλισμό.»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το να θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη με μηδενική μετανάστευση είναι σαν να θέλουμε να ζούμε σε μια πραγματικότητα με μηδενική βαρύτητα.

«Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που προσπαθούν να πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είναι σαν να λέμε ότι θα ζήσουμε σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Δεν είναι μόνο ειρήνη πόλεμος τα αίτια της μετανάστευσης. Είναι και η κλιματική αλλαγή. Η Αυστραλία ήταν χώρα υποδοχής μην απορήσετε αν γίνει χώρα εξαγωγής».