ΑρχικήΠολιτικήΜαρινάκης για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: «Ο πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη...

Μαρινάκης για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: «Ο πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν απόψε στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στον ρ/σ Real Fm ανέφερε ότι ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε.

Σημείωσε ότι δεν είναι λίγα και ανέφερε επ ‘αυτού τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την προσέλκυση νόμιμων τουριστών.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία όμως δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας.

«Άλλη μια τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Εμείς το βλέπουμε βήμα – βήμα, χωρίς αφέλεια αλλά με πίστη, με βάση και τα αποτελέσματα που αυτό αποδίδει», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.

«Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονάς μας θα αλλάξει τις απόψεις του από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, όλα στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό, μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε αμυντικό επίπεδο, σε διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο πρωτοβουλιών στην Ευρώπη για σημαντικά θέματα, όπως είναι το ρεύμα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και, ταυτοχρόνως, να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Τι ακούσαμε για το περιβόητο καλώδιο, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου; Ότι δεν θα προχωρήσει για γεωπολιτικούς λόγους, ότι θα υπαναχωρήσει η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, οι Κύπριοι. Λέγαμε από την αρχή ότι είναι ζήτημα οικονομοτεχνικό. Προχώρησαν οι συζητήσεις. Έγινε μία πολύ, πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου, και προχώρησε η συμφωνία και υλοποιείται. Θέλω να πω ότι, ξέρετε, σε μια τέτοια διαδικασία είναι ο δύσκολος δρόμος, το καταλαβαίνουμε, αλλά είναι ο εθνικά υπεύθυνος δρόμος, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει χάσει κάτι η Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας».

Σχετικά με τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διατύπωση θέσεων ή τη διατύπωση κριτικής ή την εναντίωση σε κάποιες πολιτικές της κυβέρνησης. «Η διαγραφή του έχει να κάνει με την επανειλημμένη διατύπωση κατηγοριών, και από ό,τι φαίνεται συκοφαντιών, σε μη αρμόδια όργανα και, το κυριότερο, σε καταστάσεις ή σε εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δικαιοσύνη», ανέφερε.

Επιπλέον είπε πως ο κ. Σαλμάς έκανε ερώτηση στη Βουλή και του απάντησε η αρμόδια υπουργός ενώ λίγες ημέρες μετά ζήτησε και του δόθηκαν σχετικά έγγραφα.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όλα έχουν κριθεί και σε επίπεδο διοικητικών δικαστηρίων και προσέθεσε πως η ΝΔ είναι ένα κόμμα που σέβεται απολύτως τον κοινοβουλευτισμό. «Αλλά σέβεται και κάτι άλλο. Σέβεται τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη. Και όταν υπάρχει κάτι σοβαρό, έχουμε μάθει εμείς να το απευθύνουμε εκεί. Δεν είναι δουλειά κανενός βουλευτή της Ν.Δ., κανενός εξ ημών να πηγαίνει από το ένα κανάλι στο άλλο και να διατυπώνει κατηγορίες για τις οποίες έχει πάρει απάντηση. Πώς θα μπορούσε αλλιώς να αμυνθεί η όποια υπουργός στη συγκεκριμένη περίπτωση;», προσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι μέσα στα πέντε χρόνια που είναι η ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου, ο πρωθυπουργός, η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος έχει ασκήσει 9.200 κοινοβουλευτικά μέσα, εκ των οποίων πάνω από 6.000 είναι οι ερωτήσεις, όπως και αυτή των βουλευτών.

«Είναι μια καθημερινότητα οι ερωτήσεις των βουλευτών στους υπουργούς και θα συνεχίσει να είναι μια καθημερινότητα, γιατί έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κόμματα και οι σοβαρές κυβερνήσεις. Με την πολύ μεγάλη εμπειρία που έχετε, πολύ μεγαλύτερη από εμένα, σας καλώ να κάνετε μια σύγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που διανύει τη δεύτερη τετραετία, με αντίστοιχες κυβερνήσεις δεύτερης τετραετίας. Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και δεδομένων και των δυσκολιών, κυρίως εξωγενών, αλλά πολύ σημαντικών για την κοινωνία», συνέχισε.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι το πρόγραμμα με το οποίο επανεξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «ιερό συμβόλαιο». «Αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί. Όλα όσα είπαμε στον κόσμο το 2023 και μας τίμησε με την ψήφο του, παρά τις πολλές δυσκολίες που ακόμα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει, εμείς θα τα υλοποιήσουμε. Πολύ κομβικό σκέλος αυτής της προσπάθειας είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα για τα ”κόκκινα” δάνεια, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι το 2019 ήταν στο 40% και τώρα είναι στο 7,5%, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε την υποχρέωση των παρόχων να δέχονται απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού και τον Αύγουστο του 2024 καταγράφονται 22.200 επιτυχείς ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ.

«Δηλαδή, σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο του 2023, έχουμε αύξηση 50,36%. Εδώ θα σας πω κάτι, για να μην αναλύσουμε τον ”Ηρακλή”. Εμάς, η δική μας δουλειά είναι να απαντάμε. Και η δική μας δουλειά είναι να απαντάμε κυρίως στους βουλευτές μας και κυρίως στην κοινωνία και να απαντάμε με δεδομένα. Δεν έγινε η Ελλάδα παράδεισος. Η Ελλάδα έχει πολλά βήματα ακόμα να κάνει για να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά έχει κάνει και σημαντικά βήματα. Αυτά, λοιπόν, οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε και ένας τρόπος ανάδειξης είναι, στα λογικά αιτήματα των βουλευτών -είτε εκπροσωπούν τους πολίτες είτε εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους, εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες- οι υπουργοί να απαντούν. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων ή εν δυνάμει ψηφοφόρων της Ν.Δ., που στήριξε, είτε το 2019, είτε και το 2023 -αυτό είναι μια ανάλυση των ειδικών- που περιμένει τα επόμενα, λίγο παραπάνω από 2,5 χρόνια, να δει την πορεία όλων αυτών που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

«Κάποια έχουν ήδη προχωρήσει, κάποια προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάποια πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά, ούτως ώστε, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, να μας δώσει αυτό το οποίο θεωρεί ως ένα δίκαιο αποτέλεσμα και εμείς θα το σεβαστούμε απολύτως. Και να σας πω γιατί. Άμα δείτε δύο αριθμούς, ο ένας είναι αυτός που λέτε πάνω-κάτω, η αναγωγή, λίγο παραπάνω, είμαστε, τέλος πάντων, στα εκλογικά ποσοστά των ευρωεκλογών. Υπάρχει όμως και περίπου ένα 40%, το οποίο αρχικά βλέπει θετικά όσα εξαγγέλθηκαν στη δεύτερη. Τι περιμένει αυτός ο κόσμος; – και μακάρι να είναι και περισσότερος: αυτά να γίνουν πράξη. Εμείς οφείλουμε να τα κάνουμε και την ώρα εκείνη θα κριθούμε», προσέθεσε.