ΑρχικήΠολιτικήΜε επίθεση στον Μητσοτάκη και ψήφο στη Δούρου η κεντρική ομιλία του...

Με επίθεση στον Μητσοτάκη και ψήφο στη Δούρου η κεντρική ομιλία του Τσίπρα

Η τελευταία προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού έγινε σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση αλλά χωρίς μεγάλη προσέλευση στο Σύνταγμα, ήταν η τελευταία μετωπική επίθεση του πρωθυπουργού πριν τις διπλές κάλπες της Κυριακής.

Την τιμητική της στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφια, Ρένα Δούρου. Την κάλεσε στο βήμα καλώντας τους πολίτες να την ψηφίσουν. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρένα που φταίει για όλα». Στο Σύνταγμα το παρών έδωσε και η σύντροφος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.

«Η σημερινή σας παρουσία δε θυμίζει συγκέντρωση ευρωπαϊκών εκλογών, η σημερινή σας παρουσία είναι ένα ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Παίρνουν την απάντηση τους, όπως και το ’15, έτσι και σήμερα», σχολίασε για τον όγκο τον συγκεντρώσεων και θυμίζοντας εντέχνως το πολωμένο κλίμα του 2015. «Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο», υπογράμμισε.

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο», είπε ξεκινώντας να μιλάει για την εικόνα της χώρας τότε και την «τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Θέλοντας να δείξει τη συμπόρευση κυβέρνησης λαού, ιδίως το καλοκαίρι του 2015, τόνισε ότι τότε η κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό, αναγκάστηκε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, «για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά (…) Σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά».

«Τώρα μπορούμε πια να είμαστε εμείς αυτοί που θα ορίζουμε το μέλλον μας και να κυβερνάμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις υποδείξεις των δανειστών και τώρα έχουμε τη δύναμη να στηρίξουμε, με δημοσιονομική ασφάλεια τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», υπογράμμισε. «Δεν ήταν βέβαιο και δεδομένο όταν σφίγγαμε τα δόντια να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα άλλων, τα σπασμένα δεκαετιών, ότι θα φτάναμε σε ξέφωτο σήμερα», ότι «δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελείωναν τα μνημόνια και θα ανέκαμπτε η χρεοκοπημένη οικονομία» και κατέληξε ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε γιατί δούλεψε με σχέδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση και στην οικονομία και παρουσίασε το δικό του… σαξές στόρι: «Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν ήταν ότι πετύχαμε την ανάσταση της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ενώ ταυτόχρονα δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για τους πολλούς και που τότε φαίνονταν χαμένες, αλλά που τις δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα κόντρα στη τρόικα και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού». Ως μεγαλύτερο κατόρθωμα είπε ότι κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε δημοσιονομική ασφυξία να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει την κοινωνία, με τις πρωτοβουλίες για την δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων «που επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ» από 1/1/2019. «Όταν κατέρρεαν όλα αυτά, πήγαιναν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να ζητήσουν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας τιμωρήσουν (…) Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Και κυρίως δεν τα ξεχνάτε εσείς οι πολίτες», τόνισε.«Τον Αύγουστο του 18 φτάσαμε επιτέλους στην Ιθάκη, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και από τότε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι από τότε η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε ένα νέο σχέδιο, το δικό της πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αδικιών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, επαναφορά του κανόνα μια πρόσληψη προς μια αποχώρηση στον Δημόσιο τομέα για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία, με γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους και καθηγητές αντίστοιχα. Είπε ότι προγραμματίζονται άλλες 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στη παιδεία, πέραν των 4.500 εκπαιδευτικών στα προγράμματα ειδικής αγωγής.