Μήνυμα της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

21 mins read

H βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα για την Ημέρα κατά του AIDS.

Αναλυτικά το μήνυμα της κ. Γιαννακοπούλου

 Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτή την Ημέρα ιδιαίτερα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το AIDS είναι μια από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Ο.Υ., από το 1981, όταν παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018 37,9 εκατ. άνθρωποι ήταν φορείς του ιού HIV.

Ευελπιστώ, η εκπληκτική πρόοδος που έχει επιτευχθεί αυτά τα 30 χρόνια για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας να συνεχιστεί και να οδηγήσει σύντομα, με τη βοήθεια καινοτόμων θεραπειών, στην εκρίζωση της νόσου και την εξάλειψη του στίγματος που ακόμα και σήμερα βιώνουν τα άτομα που ζουν με τον HIV. Άλλωστε η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030. Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV βέβαια δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν πια να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης, ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή.

Ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι παρατηρείται μείωση στις νέες διαγνώσεις της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, έπειτα από μια σταθεροποιητική τάση την τελευταία τριετία. Ανησυχητικές όμως παράμετροι είναι η αύξηση σε ετεροφυλόφιλους και τα υψηλά ποσοστά, πάνω από 50%, καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν άνδρες, τα 106 (22,41%) γυναίκες και 3 (0,63%) διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019 βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των εννέα προηγούμενων ετών.

Όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ανθρωπότητα συνολικά. Αυτά σε συνδυασμό με τα πολύ σημαντικά βήματα στην επιστημονική, ιατρική αντιμετώπιση μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, είναι επιτακτικό να υπάρχει συστηματική ενημέρωση και πριν απ΄ όλα πρόληψη, προφύλαξη. Άλλωστε σήμερα γνωρίζουμε : Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (41,9%), ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (8,3%).

Αυτή την Ημέρα λοιπόν, ας κρατήσουμε το μήνυμα ότι μαζί με την Επιστήμη που δίνει την μάχη και παραπέρα βήματα στην αντιμετώπιση  ας κάνουμε όλοι, Αρχές, φορείς και πολίτες το δικό μας καθήκον : Να δώσουμε την μάχη της ενημέρωσης, της πρόληψης, της φροντίδας , του σπασίματος κάθε ταμπού και προκατάληψης στην αντιμετώπιση των φορέων. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μπορούμε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να βγούμε νικητές και σ΄ αυτή την μάχη.

Facebook Comments