Μητσοτάκης: «Οι συμφωνίες τηρήθηκαν- Πρώτη φορά ο Μπορέλ θα γράψει κυρώσεις σε χαρτί»

11 mins read

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ότι «η πολιτική της Τουρκίας είναι αδιέξοδη».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία η ΕΕ αποφάσισε κυρώσεις διευρύνοντας τη λίστα με τα πρόσωπα και τις οντότητες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις

Δόθηκε εντολή στον κ.Μπορέλ να υποβάλει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο μία γραπτή έκθεση , η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Τουρκία.»

Και πρόσθεσε «εκεί θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ και εκεί συμπεριλαμβάνονται ρητά οι κυρώσεις για την Τουρκία».

«Η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής. Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση μετά την αποχώρηση του Oruc Reis προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Επίσης θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες για ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «θα έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», ενώ συμπλήρωσε «Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων είναι ένα εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία».

«Αν η Τουρκία επιμείνει σε αυτή τη συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις και θα υπάρχει οικονομικό αντίκτυπο για την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά γιατί η πολιτική της έχει αντίκτυπο στον τουρκικό λαό», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε «Η Ευρώπη κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα στην περιοχή».

 

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα