Μηταράκης: «Πολιτική μας υποχρέωση το κλείσιμο των ανοιχτών δομών»

16 mins read

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται να μπει τάξη για πολλούς λόγους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον «Alpha 98,9», τόνισε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα  για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών.

Ερωτηθείς  για την παράλληλη λειτουργία των κέντρων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «είναι πολιτική υποχρέωσή μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», υπογραμμίζοντας πως η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Και πρόσθεσε πως «και οι τρεις εκτάσεις που επελέγησαν είναι εγκαταλελειμμένα χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου» για τα τρία χρόνια της επίταξης». Αντίστοιχα, στην Κω και στη Λέρο, όπως είπε, «πάμε στη λύση δημόσιων εκτάσεων, γιατί τυγχάνουν να είναι βέλτιστες για την ανέγερση των νέων κέντρων».

Για τις ΜΚΟ

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «όσες δεν έχουν πιστοποίηση από το νέο Μητρώο, δε θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης, ούτε στις δομές ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε δώσει σαφέστατες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι όποιος συλληφθεί να διευκολύνει παράνομες εισόδους στη χώρα, αυτό θεωρείται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα και πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες προφυλάκισης, καθώς και ό,τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Γιατί όποιος στηρίζει διακινητές, είναι και ο ίδιος διακινητής».

Ακόμη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου έχουν γίνει 1.891 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, «άρα το 5% των διαμενόντων στα νησιά». Μάλιστα, όπως είπε, συνολικά έχουν μεταφερθεί περίπου 24.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική με έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.».

Facebook Comments