ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης στον ΣΕΒΕ: «Έχουμε την πρώτη θέση διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού...

Μητσοτάκης στον ΣΕΒΕ: «Έχουμε την πρώτη θέση διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος»

Στην 49η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής Οικονομίας και επιχειρηματικότητας (…)» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του.

«Έχουμε πια τη δυνατότητα να προσελκύουμε ξανά πίσω τις γενιές του brain drain που εγκατέλειψαν τη χώρα για το εξωτερικό τα προηγούμενο χρονικό διάστημα (…) Η βελτίωση των αποδοχών του πολίτη θα συνεχίσει να είναι σταθερή και συνεχής. Μήνες τώρα υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις με στοχευμένα μέτρα (…) Έχουμε την πρώτη θέση διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (…)», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επιπλέον, ότι η πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς το 2025 θα πλησιάσει το 5%, μιας και το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ. «Οι εξαγωγές έχουν φτάσει περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να φτάσουν στο 60% έως το 2027.

«Η ακρίβεια επιμένει ακόμα στα τρόφιμα αλλά έχουμε και διαφορετικά κενά που υπάρχουν σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό απέστειλα την επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν. Δεν γίνεται μεγάλες εταιρείες να ακολουθούν άλλες πολιτικές από χώρα σε χώρα. Το συζητήσαμε και πρόσφατα στη συζήτηση για την Ενιαία Αγορά αλλά πως εξηγούνται οι διαφορές στις τιμές στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες. Να υπάρχει μια πιο συνολική ματιά για ένα φαινόμενο που απασχολεί όλες τις χώρες», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ανεργία υποχώρησε πάνω από 8 μονάδες την τελευταία 5ετία ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά. Ήταν το πρώτο διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις.

Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος στο 9%. Αυξάνεται η παραγωγική βάση της χώρας, δεν είμαστε μόνο οικονομία υπηρεσιών αλλά και στη μεταποίηση πάμε καλά, ενώ έχει βελτιωθεί και το οικονομικό κλίμα. Ο Βορράς πρωταγωνιστεί στη μεταποίηση καθώς η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητη. Ο ρόλος των εξαγωγικών εταιρειών θα γίνεται όλο και πιο σημαντικός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.