Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό τις γιορτές- Γιατί δεν θα δημοσιευτούν τα πρακτικά της επιτροπής

15 mins read

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι το μόνο που ανοίγει από Δευτέρα, είναι τα εποχικά καταστήματα, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες παρά την κόπωση ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια».

«Εμείς προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις μετά τις 14/12, στις αρχές της άλλης εβδομάδας, και θα αφορούν είτε το λιανεμπόριο είτε άλλους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας», συμπλήρωσε.

Γιατί δεν μειώνονται αισθητά τα κρούσματα στο lockdown

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν πέσει πολύ οι αριθμοί των κρουσμάτων,  ο κ. Πέτσας απάντησε ότι οφείλεται σε «συνδυασμό πολλών πραγμάτων» και συμπλήρωσε «δε νομίζω ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά μια σειρά παραγόντων επηρεάζουν την βραδύτητα στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου».

«Ένας παράγοντας ήταν αν καθυστερήσαμε ή όχι να λάβουμε τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα μπορούσε να πάρει κανείς αυτά τα μέτρα μια βδομάδα ή δέκα μέρες νωρίτερα, αλλά τον χρόνο που γινόντουσαν αυτές οι συζητήσεις, κανένας δεν είχε εισηγηθεί την λήψη μέτρου lockdown όπως αυτό που ελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι παράγοντες είναι η κόπωση του πληθυσμού μετά από δέκα μήνες, γι’αυτό κι έχουμε μια πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας. Και το άλλο βασικό στοιχείο, είναι ότι είχαμε στη Βόρεια Ελλάδα, στοιχεία όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τις εισόδους και τις εξόδους από την χώρα λόγω της γειτνίασης των χωρών της Βαλκανικής». 

Τόνισε δε ότι κατά την περίοδο των εορτών «φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και δε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα εισηγηθεί αυτή την στιγμή η επιτροπή. Για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι το φορτίο στην επικράτεια είναι υψηλό και δεύτερον όταν χαρακτηρίζουμε μια περιοχή ως ‘’καθαρή’’ τότε πολύ γρήγορα παίρνουν την ανιούσα».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εισήγηση για διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και διαφορετικά μέτρα».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που ζήτησε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής, λέγοντας ότι «Αν είχαμε δημοσιεύσει τα πρακτικά, κανένας επιστήμονας δεν θα έλεγε την άποψη του για να μην γινει φέιγ βολάν».

Facebook Comments