Ο Τσίπρας αδειάζει τους εσωκομματικούς επικριτές του Πολάκη με… Ροδάκινο

47 mins read

Τι κι αν η κεντρική πολιτική σκηνή, και ιδίως το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας; Τι κι αν άδειασαν δημοσίως τον αναπληρωτή υπουργό κορυφαία στελέχη του κόμματος; Ο Αλέξης Τσίπρας τους άδειασε όλους μαζί λίγα 24ωρα μετά δίνοντας επί της ουσίας λευκή επιταγή στον Παύλο Πολάκη.

Όπως δείχνει η φωτογραφία που έκανε το γύρο του διαδικτύου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει διακοπές στην Κρήτη μαζί με τον Παύλο Πολάκη. Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης του πρωθυπουργού για τον αναπληρωτή υπουργό με φόντο τη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ αλλά και τα συντροφικά μαχαιρώματα εντός του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον Ant1: «Η κάλυψη την οποία παρέχει ο κ. Τσίπρας στον κ. Πολάκη είναι μία κάλυψη παντελώς ανεξήγητη. Ο όλος πολιτικός βίος του είναι χυδαίος, προσβλητικός και τολμώ να πω φασιστικός. Διότι ο φασισμός δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας είναι και στάση ζωής και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς τους πολιτικούς αντιπάλους του (…) Η κάλυψη την οποία παρέχει ο κ. Τσίπρας στον κ. Πολάκη είναι μία κάλυψη παντελώς ανεξήγητη. Ο όλος πολιτικός βίος του είναι χυδαίος, προσβλητικός και τολμώ να πω φασιστικός. Διότι ο φασισμός δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας είναι και στάση ζωής και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς τους πολιτικούς αντιπάλους του».

Διόλου τυχαίο το πρώτο μεγαλοπρεπές άδειασμα από το Νίκο Φίλη από βήματος Βουλής λίγο μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε πει τότε ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν εκπροσωπεί το ήθος του ΣυΡιζΑ Αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον αγώνα υπέρ των ΑΜΕΑ, πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του. Πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων  των  συνάδελφων  του ΣυΡιζΑ».

Ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε: «Η παρέμβαση του κ. Πολάκη θεωρώ ότι είναι φυσικό επακόλουθο ενός δημοσίου λόγου χωρίς κόκκινες γραμμές, θιασώτες του οποίου υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Και εγώ αρκετές φορές έχω παραφερθεί στη Βουλή ακόμα και σε άτομα της αντιπολίτευσης που σέβομαι – δεν τους ονομάζω για να μην τους εκθέσω! Αυτή είναι η λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια. Η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη. Οι άνθρωποι με αναπηρία χρειάζονται στήριξη για να είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχουν οι άλλοι πολίτες. Με αυτή την έννοια η στήριξη δεν αποτελεί ούτε δώρα ούτε εύνοια. Και είμαι περήφανος που η δική μας κυβέρνηση πράττει με βάση αυτή την αρχή. Από εκεί και πέρα οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».

Εξαιρετικά αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Στέλιου Κούλογλου στην εκπομπή BrainStorming του Γιώργου και του Σταμάτη Ζαχαρού. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αποκάλυψε ότι μόλις ενημερώθηκε για όσα έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τηλεφώνησε αμέσως στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του ζήτησε συγγνώμη, κάτι που έπρεπε να κάνει ο κ. Πολάκης. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να μάθουμε οι πολιτικοί να ζητάμε και συγγνώμη». Μάλιστα ο. Κούλογλου σχολίασε ότι ο κ. Πολάκης πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Σημειωτέον ότι ο κ. Κούλογλου ήδη από την προηγούμενη μέρα είχε τοποθετηθεί λέγοντας: «Ο κ. Πολάκης έκανε λάθος. Βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Δίνει πάτημα στη Ν.Δ. να αλλάζει την ατζέντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Έχω συνεργαστεί με τον Στέλιο, ως εκπρόσωπο του οργανισμού i-living, για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ανθρώπων με Αναπηρίες. Φιλοξένησα με χαρά στις Βρυξέλλες –όταν άλλοι είχαν αρνηθεί- μέλη του i-living και τον ίδιο προκειμένου να συμμετάσχουν στο Freedom Drive, μια συμβολική πορεία για την προβολή των δίκαιων αιτημάτων των ΑμεΑ, αλλά και για να μιλήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήμουν στο πλάι του i-living στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου για την προβολή των αιτημάτων τους. Εκτιμώ και σέβομαι τον αγώνα του Στέλιου και της οικογένειάς του, όπως και άλλων ακτιβιστών της αναπηρίας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν η κοινωνία και το κράτος στους αναπήρους. Σε συνεργασία που είχε με τους συνεργάτες μου παραγγείλαμε στο Ευρωκοινοβούλιο μια σύντομη έρευνα για το πώς λειτουργεί η Ανεξάρτητη Διαβίωση στην Ευρώπη».

Ακόμη και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, που διευκρίνισε ότι δεν αδειάζει τον αναπληρωτή υπουργό, διευκρίνισε ότι «η ανάρτησή του είναι μη επιτρεπόμενη για οποιοδήποτε υπουργό». Στην εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο Action24 είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα “αδειάσω” τον κ. Πολάκη, η ανάρτησή του στο Facebook είναι μη επιτρεπόμενη για οποιοδήποτε υπουργό στην κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Κυμπουρόπουλο. Όταν σχολίασαν στο πάνελ ότι εκείνος μόνο ζητά συγγνώμη και κάποιοι άλλοι εκ της κυβερνήσεως ενώ ο πρωθυπουργός προσέφερε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας διέκρινε – όχι ταυτιζόμενος με τον Πολάκη ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί μια «πολακιάδα» και να αποσυντονιστούν από τα πραγματικά προβλήματα”. Σημείωσε ότι “η έντονη διαφωνία με μία πράξη δε σημαίνει απαραίτητα άδειασμα ή παραίτηση». Μίλησε για σημαντικό έργο του Παύλου Πολάκη στο χώρο της Υγείας, για νοσοκομεία που λειτουργούν, για κέντρα Υγείας, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό συνεκτιμάται. Ευχήθηκε τα καλύτερα στον κ. Κυμπουρόπουλο και τους υπόλοιπους ΑΜΕΑ υποψηφίους στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο κ. Κυμπουρόπουλος έκανε λάθος, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» καθώς όπως εξήγησε υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις για ισότητα ενός ΑΜΕΑ. «Χωρίς να έχει πρόθεση ο κ. Κυμπουρόπουλος έκανε μία άστοχη δήλωση», συμπλήρωσε. Δήλωσε ότι τον θαυμάζει: «Επειδή είμαι γιατρός και ξέρω τι σημαίνει να τελειώνεις την Ιατρική τον θαυμάζω πολύ περισσότερο” Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην υποψηφιότητα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τον κατηγόρησε ότι τον χρησιμοποίησε: Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τον Κόκκαλη κι εμείς τον Κυμπουροπουλο”, τον έκανε σημαία, τον χρησιμοποίησε». «Το θέμα είναι ότι πρέπει στο όνομα αυτής της ατυχούς και απρεπούς κίνησης του Πολάκη να το χρησιμοποιήσουμε και να μη φύγουμε από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΑΜΕΑ», κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Γιάννης Μπαλάφας: «Ατυχής η δήλωση, δε νομίζω ότι εκφράζει τον Παύλο. Θα πρέπει να την πάρει πίσω».

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός επέλεξε να αδειάσει όλους τους παραπάνω για να στηρίξει τον Παύλο Πολάκη, μία μόνο φωτογραφία από την ταβέρνα στο Ροδάκινο της Κρήτης αρκεί…

Facebook Comments

Τελευταία Νέα