ΑρχικήΠολιτικήΟι «300» της «Βουλής μιας ημέρας»: Τι ισχύει με τα προνόμια και...

Οι «300» της «Βουλής μιας ημέρας»: Τι ισχύει με τα προνόμια και τις παραγραφές αδικημάτων

Την Κυριακή το απόγευμα ορκίζεται η Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Την επόμενη ημέρα θα εκλέξει προεδρείο και θα διαλυθεί, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου.

Οι «300» της «Βουλής της μιας ημέρας» στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα καθίσουν στα έδρανα και μετά τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Για αυτή τη μία μέρα, δεν δικαιούνται βουλευτικής αποζημίωσης, επιστημονικών συνεργατών, μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων ή αυτοκινήτου.

Σύμφωνα δε, με την πρόσφατη αναθεώρηση του 2019, δεν τίθεται θέμα παραγραφής αδικημάτων, καθώς -όπως αναφέρεται- «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με τη σειρά δηλαδή που εξελέγησαν στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Και αυτό γιατί γίνονται εντός εξαμήνου από τις προηγούμενες εκλογές, της 21ης Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σταυροδοσία και στο παραβάν οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μόνον το ψηφοδέλτιο προτίμησης τους. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η «διακριτική ευχέρεια» των αρχηγών ή των ηγετικών επιτελείων, να προβούν σε αλλαγές.