ΑρχικήΠολιτικήΟι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Ασημακοπούλου, η απάντηση της ΝΔ και...

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Ασημακοπούλου, η απάντηση της ΝΔ και η παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση η κίνηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, να στείλει μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Μάλιστα, Έλληνες του εξωτερικού που έλαβαν το συγκεκριμένο e-mail κατήγγειλαν το γεγονός μέσω της πλατφόρμας Χ, αναρωτώμενοι πού βρήκε τα προσωπικά τους στοιχεία η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

 


Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή email σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα,ανακοίνωση της Αρχής αναφέρει: «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

 

Απάντηση από τον Παύλο Μαρινάκη

Αναφορικά με τις καταγγελίες για διαρροή e-mails Ελλήνων ομογενών από την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την ανακοίνωση του ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών κ. Μπαλέρμπα ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει e-mail τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Επίσης, παρέμεπεμψε στην απάντηση της ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία όπως είπε, έχει πρωταγωνιστήσει κατά των συκοφαντιών και των fake news κατά της χώρας μας, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη διαταχθεί έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

 

Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Κεραμέως να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κωλοτούμπες της Ασημακοπούλου

Απαντήσεις για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή της ευρωβουλευτή της ΝΔ ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποδήμων ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει:

«’Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ. Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμωντα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι τα ερωτήματα που έθεσε το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν «και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις». Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ότι ήδη έφερε το ζήτημα στην Κομισιόν και ότι θα καταθέσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία του κόμματος.

«Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν: Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;», σημειώνει. Προσθέτει ότι «η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση», και καταλήγει: «Όλα στο φως».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κ. Κεραμέως να δώσει άμεσα απαντήσεις για τη διαρροή στοιχείων του ΥΠΕΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά επισήμως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές, με μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πρόταση του κόμματος, ενώ θα παρουσιαστεί και το πολιτικό κείμενο που θα αφορά στην ευρωπαϊκή διακήρυξη του κόμματος, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η εκδήλωση, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, θα σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη συντεταγμένα, όπως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόνισε ο κ. Κασσελάκης. Μία μάχη, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν περιοδείες από τον πρόεδρο του κόμματος και από όλα τα στελέχη σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα θα δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη μάχη ενάντια στην ίδρυση των «ιδιωτικών πανεπιστημίων», όπως τονίστηκε κατά τις ίδιες πηγές από τον κ. Κασσελάκη στη συνεδρίαση, αναδεικνύοντας την «αντισυνταγματικότητα» του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου με πολύ συντεταγμένο τρόπο στη Βουλή, αλλά και τις θετικές αντιπροτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ως προς το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών ότι θα πρέπει να αναζητηθεί και να διερευνηθεί η αλήθεια σε όλο το βάθος και πως το Μ. Μαξίμου πρέπει να δώσει απαντήσεις για όλες τις αποκαλύψεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα, όπως «ποιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή το θέμα της επιστολικής ψήφου μετά τις αποκαλύψεις, όπως ανέφεραν, ότι η ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε χρήση στοιχείων του ΥΠΕΣ. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπουργός Ν. Κεραμέως έχοντας την απόλυτη πολιτική ευθύνη, όπως σημειώνουν, πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις για το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ. «Οι απαντήσεις είναι οφειλόμενες και η κυβέρνηση δεν πρέπει να παίζει με τις λέξεις και να δημιουργεί εντυπώσεις», σχολιάζουν, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει ζητώντας όχι μόνο απαντήσεις από την κ. Ασημακοπούλου αλλά πρωτίστως από την κ. Κεραμέως «που όσο δεν απαντά και κρύβεται θα αφήνει να εννοηθεί ότι γνώριζε για τη διαρροή αυτών των στοιχείων. Και αν δεν γνώριζε, θα πρέπει να απαντήσει ποιος διέρρευσε αυτά τα στοιχεία».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές για της Νομαρχιακές Επιτροπές και τα συντονιστικά όργανα των Οργανώσεων Μελών. Επιπλέον, το Σάββατο θα συνεδριάσει εκ νέου το Εκτελεστικό Γραφείο μέσω τηλεδιάσκεψης. Επισημαίνεται ότι το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεδριάζει συχνά και θα έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού.

Ερωτήματα από το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη διαρροή, όπως υποστηρίζει, προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.«Η λαλίστατη υπουργός Εσωτερικών που προσπάθησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί δημόσια στους καταγγέλλοντες και όχι μόνο, προκειμένου να εγγυηθεί της θεσμικής λειτουργίας του κράτους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι «πληθαίνουν καθημερινά οι δημόσιες καταγγελίες χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού ότι τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, που ήταν συνδεδεμένα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, διέρρευσαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου». Επισημαίνεται ακόμη ότι επί τρεις ημέρες η κα. Ασημακοπούλου, αναμασά αντικρουόμενες δικαιολογίες και το υπουργείο Εσωτερικών σιωπά.

 

Μιχάλης Κατρίνης: «Το κυβερνητικό ατόπημα υπονομεύει την επιστολική ψήφο»

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε: Έχουμε μια πρωτοφανή υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων από την κα. Ασημακοπούλου που επί τρεις μέρες σιώπησε και δεν απαντά στο ερώτημα με ποιον τρόπο έγιναν κτήμα της τα email εκλογέων του εξωτερικού, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε και αν ήταν εν γνώσει της κ. Κεραμέως. Υπάρχουν καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι αναφέρουν ότι ήρθαν σε επικοινωνία με την πλατφόρμα και έδωσαν μόνο εκεί ως στοιχείο επικοινωνίας το συγκεκριμένο email, το οποίο ξαφνικά έγινε κτήμα της κας. Ασημακοπούλου. Το ΠΑΣΟΚ περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης για το τι συνέβη. Θα πρέπει η κα. Κεραμέως να απαντήσει ευθέως και όχι να κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα σε ένα μείζον θεσμικό και ηθικό ζήτημα.

 

Ο Κούλογλου προσφεύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η κίνηση της ευρωβουλευτή συνάντησε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και συναδέλφων της στην ευρωβουλή. Ο Στέλιος Κούλογου είδε αντιφάσεις και δικαιολογίες από την κ. Αννα Ασημακοπούλου και προσφεύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

“Μετά τις αστήριχτες δικαιολογίες ότι τα στοιχεία των αποδεκτών συγκεντρώθηκαν από την ίδια την Αννα Ασημακοπούλου, κάτι που συγκρούονται με την κοινή λογική, προσφεύγω στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο κανονισμός GDBR και ζητώ να διερευνηθεί επειγόντως η διαρροή και κυρίως να ελεγχθεί με ποιο τρόπο αποκτήθηκε η πρόσβαση και έγινε η επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση”, δήλωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής ο οποίος όμως παράλληλα απηύθυνε ερώτημα και στην Κομισιόν.

 

Νέα Αριστερά: Η ΝΔ διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Το ψηφιακό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, σημειώνει η Νέα Αριστερά σχετικά με τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Όπως τονίζει η Νέα Αριστερά, «η διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και των emails ψηφοφόρων του εξωτερικού για χρήση προεκλογικών αναγκών της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου δεν συνιστά μόνο κατάφωρη παραβίαση του GDPR. Αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ψηφιακό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία είναι απόρρητα για στοχευμένες, εκλογικές και όχι μόνο, καμπάνιες».

«Πρόκειται για ένα μείζον σκάνδαλο που ήρθε στο φως έπειτα από πλήθος καταγγελιών πολιτών»
Κατά την κοινοβουλευτική ομάδα, «δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων από τον Ντόναλντ Τράμπ, η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην περίπτωση του Brexit και σε σειρά κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα».

«Ο πρωθυπουργός του Predator δεν μπορεί να κρύβεται»

Ακολούθως η Νέα Αριστερά προσθέτει ότι «η σιωπή της υπουργού Εσωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρόδηλη της ενοχής τους. Η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί να σιωπά, ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Predator δεν μπορεί να κρύβεται. Πως απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα η κυρία Ασημακοπούλου; Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση;».

Καταληκτικά τονίζει ότι «πρόκειται για ένα μείζον σκάνδαλο που ήρθε στο φως έπειτα από πλήθος καταγγελιών πολιτών. Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει τους πολίτες που δεν σιώπησαν και δεν ανέχτηκαν την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων. Δεν θα περάσει έτσι. Δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε τα δέοντα, θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμικό μέσο».

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών με μία λιτή ανακοίνωση διά του γενικού γραμματέα υποστήριξε ότι “δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με την κ. Ασημακοπούλου να υποστηρίζει με ανάρτησή της ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της είναι προϊόν επιμέλειας του γραφείου της, τα οποία συγκέντρωσε ως ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κ. Ασημακοπούλου αναφέρει:

Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι: 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018. Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα.