Οικονόμου: «Απόλυτη η επάρκεια των αγαθών – Εντείνονται οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια»

126 mins read

Με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Το συναισθηματικό και ηθικό φορτίο του γεγονότος αυτού υπερβαίνει το προσωπικό όριο αντοχής των περισσοτέρων από μας για να μην πω όλων», τόνισε. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφραστεί η οδύνη και χρειάζεται βαθιά περίσκεψη και περισυλλογή». Είπε ακόμη ότι τα όργανα του κράτους δούλεψαν με σοβαρότητα, με συνέπεια, με μεθοδικότητα για να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά και ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνοντας εξαιρετική δουλειά και στην υπόθεση αυτή συνδράμει τη Δικαιοσύνη. «Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και εμπιστοσύνη στις αρχές έτσι ώστε να διαλευκανθούν τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου πέρασε στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας επισημαίνοντας πως στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, εξετάζουμε συνεχώς σχέδια αντίδρασης και ανταπόκρισης σε σχέση με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε όλες τις τελευταίες κρίσεις δεν βρέθηκε ποτέ πίσω από τις εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει όσο διαρκεί η κρίση. Αναφέρθηκε στη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση ρωσικής κλιμάκωσης και ανέφερε αναλυτικά τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Προσέθεσε ότι παράλληλα εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιθανά προβλήματα σε ό,τι αφορά την προμήθεια συγκεκριμένων αγαθών τα οποία πολλές χώρες προμηθεύονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Στη χώρα μας τέτοιος κίνδυνος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει», τόνισε και αναφέρθηκε ότι το ζήτημα απασχόλησε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. «Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και η απόλυτη επάρκεια των αγαθών. Αποφασίστηκε παράλληλα η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και φαινομένων αισχροκέρδειας ενόψει μάλιστα και της πασχαλινής αγοράς», τόνισε. Όπως επίσης ανέφερε, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρωτογενής τομέας θα εξακολουθήσει να έχει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης καθώς επηρεάζεται άμεσα αλλά και αποτελεί ευαίσθητο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευπαθών πολιτών προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν το βάρος των ανατιμήσεων. «Εξαντλούμε κάθε ευκαιρία και δημιουργούμε διαρκώς νέες δυνατότητες για την υπεράσπιση της κοινωνίας», είπε και προσέθεσε ότι ψηφίστηκε χθες τροπολογία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία αποσαφηνίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έως την 21η Απριλίου έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται στα 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη των νοικοκυριών αυτών.

Τόνισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία έμπρακτα και ανυποχώρητα με πράξεις και με έργα» και πρόσθεσε πως «ο μεγάλος αντίπαλος είναι η ακρίβεια» αλλά και πως πρέπει να πολεμά την καλλιέργεια μύθων που γίνεται είτε λόγω αδυναμίας κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος είτε σκόπιμα.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και οι συνέπειες αυτές προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή των ανθρώπων», τόνισε. «Απέναντι σ’ αυτό η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αξιοποιεί κάθε εργαλείο και κάθε γόνιμη πρόταση».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής υπάρχει μια προσέγγιση που κατασκευάζει ψεύδη, που διακινεί μύθους, που υπόσχεται ότι θα βγάλει λαγούς απ’ το καπέλο αλλά και ότι η κοινή γνώμη είναι υποψιασμένη.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνέχεια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Μίλησε για το πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία» αλλά και στη δρομολόγηση του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς».

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας-Πύργου και την παρουσία του πρωθυπουργού και μίλησε για σοβαρή απόδειξη για το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μια σοβαρή διακυβέρνηση που οι προτεραιότητές της είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια ή οι μικροδιευθετήσεις.

 

Aναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου:

 

Υπόθεση της Πάτρας

Θέλω να ξεκινήσω από  τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας. Το συναισθηματικό και ηθικό φορτίο του γεγονότος αυτού υπερβαίνει το προσωπικό όριο αντοχής των περισσοτέρων από εμάς για να μην πω όλων μας. Δεν υπάρχουν λόγια  να εκφραστεί η οδύνη και χρειάζεται βαθιά περίσκεψη και περισυλλογή. Τα όργανα του Κράτους με σοβαρότητα, συνέπεια και μεθοδικότητα  κατά το λόγο των αρμοδιοτήτων τους, κάνουν ότι μπορούν, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση  ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Ελληνική Αστυνομία κάνοντας εξαιρετική δουλειά και στην υπόθεση αυτή, συνδράμει την ελληνική Δικαιοσύνη. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και εμπιστοσύνη στις Αρχές ώστε να διαλευκανθούν τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα.

 

Ομαλή η ροή της αγοράς και η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας 

Στην χώρα μας εξετάζουμε συνεχώς  σχέδια αντίδρασης και ανταπόκρισης σε σχέση με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία. Η Ελλάδα, σε όλες τις τελευταίες κρίσεις, δεν βρέθηκε ποτέ πίσω από τις εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει όσο διαρκεί η κρίση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας, συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση ρωσικής κλιμάκωσης. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα:

-Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

-Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ και τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

-Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που ενδεχομένως χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

-Έως την Τρίτη η Δ.Ε.Η. θα καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Παράλληλα, εξετάζονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχόμενα προβλήματα σε ό,τι αφορά την προμήθεια συγκεκριμένων αγαθών, τα οποία πολλές χώρες προμηθεύονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Στη χώρα μας τέτοιος κίνδυνος, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει. Το ζήτημα -όπως γνωρίζετε- απασχόλησε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων  της εφοδιαστικής αλυσίδας,  καθώς και  η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Αποφασίστηκε, παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και φαινομένων αισχροκέρδειας, σε περίπτωση δημιουργίας τεχνητής έλλειψης,  ενόψει μάλιστα και της πασχαλινής αγοράς. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι ο  πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησής μας, καθώς αφενός  επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή κρίση και  αφετέρου αποτελεί έναν πολύ ευαίσθητο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 

Στήριξη της κοινωνίας

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει -και θα συνεχίζει για όσο χρειαστεί- την στήριξη της κοινωνίας, και ιδίως των πιο ευπαθών συμπολιτών μας, για να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν το βάρος των ανατιμήσεων. Εξαντλούμε κάθε ευκαιρία και δημιουργούμε συνεχώς νέες δυνατότητες για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε χθες -σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία αποσαφηνίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση -έως τις 21 Απριλίου- έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται στα 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη. Η Κυβέρνησή μας στηρίζει την κοινωνία έμπρακτα και ανυποχώρητα, με πράξεις και με έργα.

Για την Κυβέρνηση, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η ακρίβεια. Και μαζί με τη συνεχή προσπάθεια για την στήριξη των ανθρώπων με στόχο τον μετριασμό των συνεπειών των ανατιμήσεων, οφείλουμε να αποδομούμε και τους μύθους που  καλλιεργούνται, είτε από αδυναμία κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος είτε σκόπιμα με εσκεμμένη διάθεση εξαπάτησης των πολιτών.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Και οι συνέπειες αυτές προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή των ανθρώπων. Δυσκολίες που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, στις τιμές καυσίμων και των καταναλωτικών αγαθών. Απέναντι σ’ αυτό  η Κυβέρνηση  έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αξιοποιεί κάθε εργαλείο, αξιοποιεί κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε εφαρμόσιμη ιδέα, χωρίς όμως να λέει ψέματα στους πολίτες και χωρίς φυσικά να βάζει σε κίνδυνο τη πορεία και την προοπτική της χώρας.

Στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής υπάρχει μια προσέγγιση που κατασκευάζει ψεύδη, που διακινεί μύθους, που υπόσχεται ότι θα βγάλει λαγούς από το καπέλο. Τουλάχιστον σ’ αυτό ο κ. Τσίπρας παραμένει συνεπής. Αλλά και μετά το ναυάγιο του 2015 η ελληνική κοινωνία είναι πολύ καλά υποψιασμένη.

 

Πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο.

Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας.  Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων αυτών, θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα  μπαίνει σε άμεση εφαρμογή, καθώς δημοσιεύτηκε χθες η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την Επικράτεια έχουν εξασφαλιστεί -μέσω του ΕΣΠΑ- 320 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Παράλληλα, δρομολογείται και η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 Δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την Επικράτεια.

Για την εφαρμογή του προγράμματος, άνοιξε σχετική  πλατφόρμα προκειμένου να εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν για να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Κυβέρνησή μας  εφαρμόζει και στην Ελλάδα ό,τι πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό μπορεί να υπάρξει για τη στήριξη των νέων ανθρώπων και κυρίως για τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

 

Επίσημη έναρξη εργασιών της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου

Ο Πρωθυπουργός -όπως γνωρίζετε- παραβρέθηκε σήμερα στην επίσημη έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου. Μετά από  σχεδόν 3 χρόνια συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς το έργο υλοποιείται και το σημαντικότερο θα ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό έπρεπε η Κυβέρνησή μας να ξεμπλοκάρει ένα έργο κατακερματισμένο στο οποίο καθρεφτίζεται όλος ο ερασιτεχνισμός, αλλά και οι πρωτοφανείς σκοπιμότητες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να αντιμετωπιστούν οι αμέτρητες  στρεβλώσεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη κατάσταση.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε η έγκριση τριών γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ξεμπλοκάρει το έργο, αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της προσπάθειας που κατεβλήθη προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Υπουργό κ. Καραμανλή, τον Υφυπουργό τον κ. Καραγιάννη  και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για να μπορέσει το έργο να ξεκινήσει. Η απόφαση της Κυβέρνησής μας να κινηθεί με τον τρόπο που κινήθηκε για να ξεκινήσει το έργο δικαιώθηκε. Οι πολίτες σε λίγο καιρό θα έχουν προς χρήση τους ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Η εξέλιξη αυτή για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερα   για τους ανθρώπους της Αχαΐας και της  Ηλείας αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη για το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μια αποτελεσματική και σοβαρή διακυβέρνηση  που οι προτεραιότητές της είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, οι μικροδιευθετήσεις.

 

Logistics Park στο Θριάσειο 

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση  ύστερα από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να ξεμπλοκάρει ένα ακόμη έργο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε κολλημένο, προβληματικό και υπό αμφισβήτηση. Πρόκειται για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα που μπαίνει σε νέες ράγες μετά την υπογραφή χθες της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης από τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Καραμανλή και Οικονομικών τον κ.  Σταϊκούρα.

Το έργο υπηρετεί τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας να γίνουμε διεθνής κόμβος logistics, γεγονός με τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία, ειδικά σε εποχές κρίσεων για την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας.  Η σημαντικότερη καινοτομία του  είναι η διασύνδεσή του με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: Το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας.

 

Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ως προς την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια 

Η έρευνα  ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη διαχείριση τω ν μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια από τα αρμόδια εθνικά όργανα. Έναυσμα αποτέλεσε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας «Light House Reports» και διάφοροι ισχυρισμοί  για ενέργειες άτυπων αναγκαστικών επιστροφών -επαναπροωθήσεων- παράτυπων μεταναστών από ομάδες μασκοφόρων.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα που αφορούσε στην επιχειρησιακή δράση των αρμόδιων εθνικών οργάνων σχετικά με την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας, με ταυτόχρονη αποτύπωση της άποψης των τοπικών κοινωνιών ως προς τον τρόπο διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από τα όργανα αυτά. Διερευνήθηκαν ενδελεχώς τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα -όλοι οι ισχυρισμοί- περί επαναπροωθήσεων, στη βάση ενός δομημένου προγράμματος ελέγχου, που εκπονήθηκε κατόπιν μελέτης του εθνικού, αλλά και ενωσιακού δικαίου και διεθνούς νομικού πλαισίου. Αξιολογήθηκαν όλες οι πληροφορίες και όλοι οι ισχυρισμοί.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες σε κρίσιμα σημεία άσκησης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις-εξετάσεις ένστολων, κατοίκων και φιλοξενούμενων σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Μυτιλήνη – Σάμος- Κως – Ρόδος – Καστελόριζο – Σύμη), καθώς και σε πόλεις του Νομού Έβρου (Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα – Διδυμότειχο).

Για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων στη χώρα μας και τη συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα και όλων των ισχυρισμών που σας προανέφερα, το κλιμάκιο ελέγχου προέβη σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικό υλικό τεκμηρίωσης και, στη συνέχεια, σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων να βγούν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Υπήρξε συνδρομή  της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διακριβωθεί η γνησιότητα και η αυθεντικότητα του υλικού.

Από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων Αρχών.  Μετά  την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς είχαν διατυπωθεί περί αναγκαστικών επαναπροωθήσεων.

Και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στους ελληνικούς νόμους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σωστή φύλαξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων και φυσικά με ανθρωπισμό και σεβασμό στα άτομα.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα