Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε έντονες επικρίσεις για τις δηλώσεις του σε ζωντανή μετάδοση, στο One Channel. Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσιευμα της η Μιλιέτ. Και συνεχίζει:
«Στοχεύοντας ευθέως στην Τουρκία, ο Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Εβραίους και χαρακτήρισε το Ισραήλ ως τον «σημαντικότερο στρατηγικό σύμμαχο» της Ελλάδας.
«Η Ιερουσαλήμ είναι εβραικη πόλη»
Ο Γεωργιάδης, στην ομιλία του, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε συχνά ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Άραβες, λέγοντας:
«Ο Νετανιάχου του είπε ότι η Ιερουσαλήμ είναι εβραϊκή πόλη. Η Ιερουσαλήμ είναι πράγματι εβραϊκή πόλη. Οι Εβραίοι την ίδρυσαν. Ήταν ο ιερός λαός της πόλης».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τα ιστορικά γεγονότα» όταν συζητείται το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
Ο Γεωργιάδης συνέδεσε το ζήτημα με την Ελλάδα, λέγοντας: «Η αποδοχή ότι η Ιερουσαλήμ μοιράστηκε στα μισά του δρόμου με τους Άραβες θα ισοδυναμούσε με την άρνηση των πολιτιστικών και συναισθηματικών μας δεσμών με ορισμένες περιοχές στην καρδιά του ελληνικού κόσμου».
«Το Ισραήλ θα είναι μαζί μας»
Ο Γεωργιάδης τόνισε ότι οι Έλληνες βλέπουν το Ισραήλ ως τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας το, μάλιστα, ως το «πιο σοβαρό έθνος» της περιοχής, λέγοντας:
«Το Τελ Αβίβ είναι ο κύριος σύμμαχός μας στην περιοχή. Είναι ο βασικός αντίπαλος της Τουρκίας. Αν σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ σήμερα, το Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό μας αύριο, ό,τι κι αν χρειαστούμε» .
Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος επαίνεσε επίσης τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ, δήλωσε: «Μπορούν να καταστρέψουν συριακά πλοία σε 24 ώρες και ένα κτίριο σε δύο ημέρες».
«Είμαστε πολύ πιο δυνατοί σε σχέση με πριν απο 10 χρόνια»
Ο Γεωργιάδης, δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία εξοπλισμού της και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας Belhara, ο Έλληνας υπουργός είπε:
«Με τα F-35, τα Rafale και τα Belharas, η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά την αμυντική της ισχύ. Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με την περίοδο του μνημονίου πριν από 10 χρόνια »
«Ελληνας υπουργός… δίδαξε τον Ερντογάν»
Τα σχόλια του Γεωργιάδη, ιδιαίτερα εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, αποκάλυψαν την επιδίωξη της Αθήνας η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση να διαμορφωθεί εις βάρος της Τουρκίας, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Bhol συμπεριέλαβε επίσης τα σχόλια του Γεωργιάδη στο ρεπορτάζ του, αναφέροντας :
«Ο Γεωργιάδης χλεύασε τον Ερντογάν αναφερόμενος στη σύγκρουση και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».
«Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εχθρος της Τουρκίας»
Μετά τις αρνητικές αντιδράσεις σε όσα είπε στο One Channel, ο Έλληνας υπουργός επανήλθε απαντώντας στην κριτική και εξηγώντας τον θαυμασμό του για το Ισραήλ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ανάρτησή του, ανέφερε: «Σε αυτές τις μέρες της μεγάλης πόλωσης λόγω του πολέμου στη Γάζα, έχω κρατήσει μια σαφή φιλοϊσραηλινή στάση και πολλοί με ρωτούν γιατί.
Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας.
Επομένως, η υποστήριξή του είναι μονόδρομος προς το εθνικό μας συμφέρον».
Τι συνέβη
Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, δώρισε στον Πρόεδρο Ερντογάν έναν πίνακα που απεικονίζει το έγγραφο εμπιστοσύνης (πιστοποιητικό διασφάλισης) που δόθηκε από τον Χαζράτ Ομάρ στον Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο οποίος κυβέρνησε την πόλη εκ μέρους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετά την κατάκτηση της.
Μετά από αυτό το δώρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στοχοποίησε τον Ερντογάν, λέγοντας : «Κύριε Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας, όχι η δική σας. Θα είναι πάντα η πόλη μας. Δεν θα διαιρεθεί ποτέ ξανά».
Ο Ερντογάν, απαντώντας στον Νετανιάχου, δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε μη εξουσιοδοτημένα χέρια να βεβηλώσουν την Ιερουσαλήμ.
Ξέρω ότι ο πόνος των ατόμων που μοιάζουν με τον Χίτλερ ίσως δεν θα υποχωρήσει ποτέ.
Σεβαστήκαμε τα δικαιώματα των Χριστιανών και των Εβραίων, καθώς και των Μουσουλμάνων. Σήμερα, όπως το έθεσε ο ποιητής, οι μισές καρδιές μας είναι η Μέκκα, οι άλλες μισές η Μεδίνα. Πάνω από αυτές, η Ιερουσαλήμ στέκεται σαν πέπλο» .

