Όπισθεν ολοταχώς για το Oruc Reis – Η Άγκυρα δεν ανανέωσε την παράνομη NAVTEX

11 mins read

Η Άγκυρα παρά την ρητορική και τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών δεν προχώρησε σε ανανέωση της τουρκικής Navtex για Oruc Reis και πλέον είναι παντελώς άγνωστα τα επόμενα βήματα του Τούρκου Προέδρου.
Αυτό συμβαίνει μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική navtex που είχε εκδοθεί αφορούσε αφορούσε την χρονική περίοδο 1-12 Σεπτεμβρίου και είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου.
Σημειωτέον ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας απλώσει καλώδια, τα οποία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν κατάφερε ποτέ να ποντίσει. Σύμφωνα με το στίγμα του «Oruc Reis» στο σύστημα Marine Traffic, το πλοίο φέρεται να έχει δηλώσει προορισμό τα Μύρα (Ντέμρε) στα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου.
Πέτσας: «Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis αλλά περιμένουμε συνέπεια και συνέχεια»
Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες».
«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα