Ενωτικό χαρακτήρα προσπάθησε να προσδώσει ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Παρόλα αυτά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του κόμματος από τη μία για τo αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και από την άλλη για τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άφησε αιχμές σε όσους μιλούν για την απομάκρυνση της ΝΔ από τις παραδοσιακές ρίζες του κόμματος ενώ είπε ένα ηχηρό όχι σε μία μικρή Νέα Δημοκρατία αλλά και στο κλίμα εσωστρέφειας και τις προσωπικές επιδιώξεις.
«Αν το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε οι ρίζες έχουν ξεραθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική διευρύνσεων που ακολουθεί όσο είναι στο τιμόνι του κόμματος οδήγησε σε πέντε εκλογικές νίκες έως τώρα.
Η διαφωνία με τον Μάριο Σαλμά
Η πιο έντονη στιγμή ήταν όταν ο Μάριος Σαλμάς αναρωτήθηκε αν η Νέα Δημοκρατία είναι «με τους λίγους ή με τους πολλούς», τοποθέτηση που προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που τόνισε: «Δεν δέχομαι κουβέντα. Δε δέχομαι υπονοούμενα. Δεν θα δεχτώ αιχμές. Είμαστε με τους πολλούς και γι΄ αυτό πήραμε 41%».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαλμάς όταν πήρε τον λόγο στράφηκε κατά του πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν έχω τίποτε με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, πριν μερικές ημέρες ο κ. Σαλμάς με επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ζητήσει τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «δυσμενές».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να μην φύγει το κόμμα από την ιδεολογική του ταυτότητα με τον Πρωθυπουργό να απαντά: «Δεν φεύγουμε ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαι πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».
Τι είπε ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου
«Να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης, ζήτησε ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, επισημαίνοντας ότι παρατηρούνται αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση και κλειστές πόρτες στα υπουργεία.
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε εκλογικά στη Ν.Δ., όπως και τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να επιβραβευτούν όσοι πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δήλωση που κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ως “όχι” στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η έκρηξη Βλάχου
Το μεγάλο μπαμ έκανε ο Γιώργος Βλάχος ο οποίος εξερράγη κατά του Μητσοτάκη αλλά και της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου. «Δεν είμαι δεδομένος. Δεν θα ψηφίζω πλέον με αυτά που διαφωνώ, και αυτό ισχύει και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο βουλευτής.