Όταν Τσίπρας και Παππάς εκνευρίστηκαν με το ΚΑΣ επειδή δεν έδινε άδεια για γυρίσματα σε αρχαίο ναό! (Video)

18 mins read

Μια φορά και έναν καιρό, το όχι μακρινό 2018, η τότε κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε πολύ να δοθεί άδεια για γυρίσματα σειράς στην Ακρόπολη και το Σούνιο.

Η σειρά δεν ήταν όποια και όποια, ήταν «Η μικρή τυμπανίστρια» του BBC και η κυβέρνηση ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι με τα κίνητρα που έδιναν στις παραγωγές, η Ελλάδα θα ήταν film friendly.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Έλα όμως που αρχικά το ΚΑΣ γνωμοδότησε αρνητικά στο να γίνουν γυρίσματα στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο…

Ποιος είδε τότε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν  φοβήθηκε.

«Τίποτα δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια», δήλωνε ο κ. Παππάς, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος έκανε λόγο για «κακή απόφαση» και «διεθνή γελοιοποίηση της χώρας». Μάλιστα ο κ. Κρέτσος -που ήταν υπεύθυνος και για τον καλό νόμο του rebate σε παραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα- καλούσε σύσσωμο το ΚΑΣ να παραιτηθεί σε περίπτωση που «αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξε μέλος του ΚΑΣ που εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο».

Αντιδράσεις για την άρνηση του ΚΑΣ για γυρίσματα σειράς του BBC στο Σούνιο

Ακόμα και ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του στο ΚΑΣ σε ομιλία του.

Τελικά το ΚΑΣ άλλαξε τη γνωμοδότηση του σε θετική και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κανονικότατα στο Σούνιο, απλώς διήρκησαν λιγότερες ώρες. Γυρίσματα έγιναν και στην Ακρόπολη για λογαριασμό της ίδιας σειράς, τότε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έκανε ολόκληρο σποτ, στα πλαίσια του «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη», για να διαφημίσει την έλευση ξένων παραγωγών δείχνοντας εικόνες από την περίφημη σειρά.

 

Τα μνημεία δεν βεβηλώθηκαν , δεν ευτελίστηκαν και το ΚΑΣ έπαιρνε τότε σωστές αποφάσεις (έστω και εκ των υστέρων…). Τώρα ενοχλεί επειδή έδωσε άδεια για φωτογράφηση του οίκου Dior, μάλλον επειδή είναι 2021 και όχι 2018.

Γιατί η επίδειξη Gucci δεν είναι το ίδιο με τη φωτογράφηση Dior

Το επιχείρημα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Το ΚΑΣ είχε πει όχι στον οίκο Gucci το 2017, γιατί λέει ναι στον οίκο Dior;», είναι παραπλανητικό και αποκρύπτει βασικά σημεία των δύο προτάσεων.

Καλύτερα τα εξηγεί ο επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού (1979-2010) κύριος Σωκράτης Μαυρομμάτης, σε ανάρτηση του στο facebook:

Facebook Comments