ΑρχικήΠολιτικήΠαπαθανάσης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μμ - Εξετάζεται «κόφτης» στα...

Παπαθανάσης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μμ – Εξετάζεται «κόφτης» στα sms

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πολιτεία ώστε με το lockdown να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού και να μπορέσει να επανέλθει η οικονομία.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ο κ. Παπαθανάσης δεν το απέκλεισε. 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ λοιπόν να το αποκλείσω», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «Η πολιτεία θα λάβει κάθε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία», υπενθυμίζοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, όπως έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν θέσει ανθοπώλες και βιβλιοπώλες, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ακολουθούμε την επιστημονική άποψη των ειδικών που υπέδειξαν ποιοι κλάδοι πρέπει να κλείσουν στην καραντίνα. Ειδικότερα για τον κλάδο των βιβλιοπωλών και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο άνοιγμα, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως καθώς προχωρούμε και καθώς βλέπουμε την μείωση των κρουσμάτων, μπορεί κάτι να ανοίξει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι».

Εξάλλου αναφέρθηκε στην απαγόρευση πώλησης ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, μέτρο που αποφασίστηκε για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Γενικότερα για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται, υπάρχουν μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για την αναστολή των θέσεων εργασίας, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και μια σειρά άλλων μέτρων.

Απαντώντας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις – όπως για παράδειγμα τα ανθοπωλεία που αναγκαστικά θα πετάξουν το εμπόρευμα τους ή τα εποχικά καταστήματα – είπε ότι «από τη στιγμή που όλα θα πάνε καλά, θα επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο, επομένως θα προλάβουν να πουλήσουν τα εποχικά τους προϊόντα. Για αυτό έχει σημασία να τηρήσουμε τα μέτρα. Για αυτό έγινε το lockdown, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τις εξελίξεις με τον ελληνικό φάκελο και πότε θα φθάσουν τα χρήματα στη χώρα, απάντησε ότι ο κ. Σκυλακάκης συντονίζει το έργο και πως από ελληνικής πλευράς έχει εκπονηθεί το σχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι από τις 15 Οκτωβρίου, υπήρξε μια καθυστέρηση από πλευράς της ΕΕ και έχει δοθεί ένα περιθώριο ώστε να κατατεθούν τα σχέδια ως το τέλος του μήνα. Ο ελληνικός φάκελος είναι ήδη έτοιμος».

Αναφερόμενος στην εστίαση, είπε ότι αν όλα πάνε καλά ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, είπε ότι θα ανοίξει σταδιακά και προγραμματισμένα. «Το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος υπάρχει, και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν την λήξη του lockdown». Εξέφρασε δε την αισοδοξία του ότι η γενικότερη εικόνα από την πανδημια θα επιτρέψει τις ανακοινώσεις την εν λόγω χρονική περίοδο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS, είπε ότι αυτό το εξετάζει η κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα».

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους κέντρων διασκέδασης και εκτίμησε ότι τα κέντρα διασκέδασης «θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν».