Πέτσας: «Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν»

45 mins read

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με την Μόρια.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι «Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στη Λέσβο».
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «με συντονισμένες ενέργειες είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά».
Τόνισε δε ότι «κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί, έτσι έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε χθες βράδυ μεγάλο μέρος της δομής».
Και συμπλήρωσε «Το έκαναν γιατί νόμιζαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Δεν θα γίνει αυτό».
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «Σήμερα εντός της ημέρας θα γίνουν οι ενέργειες για τη στέγαση οικογενειών και ευάλωτων ».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «Πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού», υπογραμμίζοντας ότι «Ξεκίνησαν να γίνονται χιλιάδες τεστ κορονοϊού στο νησί και αποστέλονται κι άλλα».
Αναφερόμενος στην προσωρινή στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων, είπε ότι «Η προσωρινή στέγαση δεν μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο της αποσυμφόρησης και τη δημιουργία κλειστής δομής».
Επιπλέον, τόνισε «Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της» .
Ερωτώμενος για το τι θα γίνει αν δεν συνεργαστεί πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για κλειστές δομές, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης & στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας, δίνοντας την ακόλουθη απάντηση: «Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού. Ίσως ο κ. Κατρούγκαλος να έχει χαθεί στη μετάφραση».
Αναλυτικά η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την Μόρια:
Είναι, ήδη, προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Και για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης – στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας – στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για  τέσσερις  μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της.
Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες, Υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων.
Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.
Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρείς διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί.
Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.
Όμως, κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί.
Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή.
Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση.
Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά.
Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά.
Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί.
Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν.
Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν.
Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν.
Από εκεί και πέρα η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο:
Στέγη, σίτιση, προστασία.
Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αναφορικά με την προστασία, πρώτα από όλα, πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού.
Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα, σύμφωνα με τις ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα.
Σκοπός είναι να μπει μια τάξη.
Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα.
Αντίθετα, η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας.
Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη.
Ποιος δεν το θέλει αυτό;
Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας.
Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν.
Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής.
Όσον αφορά το πρώτο, την αποσυμφόρηση, αποδείξαμε ότι το κάνουμε. Από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες.
Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου.
Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα.

Facebook Comments