Πιερρακάκης: «Θα δημιουργήσουμε ψηφιοποιημένες λίστες σε όσους εμβολιασθούν»

11 mins read

Για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον σχεδιασμό του εμβολιασμού και τις πληροφορίες περί δημιουργίας ψηφιοποιημένου αρχείου εμβολιασθέντων, απάντησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά, στο Action24.

Ο Υπουργός αρχικά απάντησε πως ο ρόλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι επικουρικός στο έργο του Υπουργείου Υγείας. «Καθ’ υπόδειξη του Υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής εμβολιασμού, θα δημιουργήσουμε ψηφιοποιημένες λίστες με τα μητρώα και τα ΑΜΚΑ των ομάδων, που θα εμβολιασθούν πρώτες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας πως «η αρχή της ψηφιοποίησης δεδομένων θα γίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι από τις πρώτες ομάδες που θα εμβολιασθεί».

Ερωτηθείς, εάν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη καταγραφή των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα και ποιοι θα προηγηθούν τελικά στον εμβολιασμό, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Κράτος έχει τα διαθέσιμα συστήματα να καταγράψει ψηφιακά και σε μεγάλη ταχύτητα τις ομάδες πολιτών, που θα υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού.

Αναφορικά με τις σκέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κάθε εμβολιασθέντας να έχει ένα προσωπικό QR code, που θα του επιτρέπει την είσοδο σε κεντρικές και μεγάλες εκδηλώσεις μεταξύ αυτών γήπεδα και θέατρα, ο Υπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει ήδη το QR code σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας –από μια υπεύθυνη δήλωση μέχρι τα προσωπικά μας ραντεβού με τον ιατρό. Σχετικά λοιπόν με την ύπαρξη του και το που θα απαιτηθεί, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή είναι πολιτική και θα αποφασισθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ

Facebook Comments