ΑρχικήΠολιτικήΗ κυβέρνηση αναβαθμίζει την παρουσία της στην κηδεία με Πικραμμένο- Ναι και...

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει την παρουσία της στην κηδεία με Πικραμμένο- Ναι και στο λαϊκό προσκύνημα

Με αυτή την κίνηση, αναβαθμίζεται η παρουσία της κυβέρνησης, άρα αναγνωρίστηκε ότι ήταν λάθος να πάει στην κηδεία του τέως Βασιλιά μόνο η Μενδώνη.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Οι εργασίες στο Τατόι είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ η Αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη φύλαξη των γαλαζοαίματων που θα έρθουν στη χώρα μας τόσο στην Μητρόπολη όσο και στην ταφή του.

Το λαϊκό προσκύνημα για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο δεν προβλέπεται, όμως η σορός του θα είναι στη Μητρόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα εκτεθεί σε «μίνι» λαϊκό προσκύνημα, από τις 06:00 έως τις 10:00 της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, πριν την εξόδιο ακολουθία.

Ναι και στο -άτυπο- λαϊκό προσκύνημα

Εκτός από το ζήτημα της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που έκλεισε με την ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά από διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, ένα ζήτημα που εκκρεμεί έχει να κάνει με το αν θα υπάρξει ή όχι λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που λένε από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, αν η οικογένειά του συνεννοηθεί με τη Μητρόπολη ώστε η σορός να παραμείνει στο παρεκκλήσι για λίγες ώρες την ημέρα της κηδείας ώστε κάποιοι να αποτίσουν φόρο τιμής.

Αυτό που εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρόβλημα θα αποτελούσε αν το προσκύνημα στη σορό του Κωνσταντίνου ήταν τριήμερο, γεγονός που θα παρεπέμπε σε αποχαιρετισμό με τιμές αρχηγού κράτους σε επίπεδο διαδικασίας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των Ισπανικών ΜΜΕ για την κηδεία

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή, έχει επιβεβαιωθεί ότι οι Ισπανοί βασιλιάδες, Φελίπε και Λετίθια θα βρίσκονται στην κηδεία την ερχόμενη Δευτέρα. Και αυτό σημαίνει ότι τα βλέμματα του ισπανικού Τύπου θα είναι στραμμένα όχι στην ίδια την κηδεία, αλλά στη συνάντηση Χουάν Κάρλος και Φελίπε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε του θρόνου το 2014 και ανέλαβε ο γιος του Φελίπε, εδώ και τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Άμπου Ντάμπι. Και αυτό βέβαια εξαιτίας των σκανδάλων που έχουν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην εικόνα της ισπανικής μοναρχίας.

Έτσι λοιπόν, το να παρασταθούν σε μία κηδεία που αφορά κάποιον συγγενή τους, που είναι ο θείος του Ισπανού βασιλιά, γιατί είναι αδερφός της βασίλισσας Σοφίας, συνιστά για την Ισπανία ένα πραγματικά έως και πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί σε σχέση με τον Χουάν Κάρλος εκκρεμούσαν τρεις δικαστικές υποθέσεις εναντίον του για υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά και περιουσία του σε φορολογικούς παραδείσους. Είναι υποθέσεις που έχουν αρχειοθετηθεί, καθώς οι δικαστές για τους δικαστές ήταν αδύνατον έως το 2014 να τον ελέγξουν λόγω της ασυλίας του ως βασιλιάς. Εκκρεμεί όμως μία δίκη στη Μεγάλη Βρετανία μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η πρώην ερωμένη του Κορίνα Λάρσεν, καθώς της έκανε δώρο 65 εκατομμύρια.

Oι Ισπανοί δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και όσοι βρεθούν εκεί θα ασχοληθούν με μία και αποκλειστικά μόνο φωτογραφία. Το πώς θα είναι η συμπεριφορά του πατέρα προς το γιο. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα συναντιούνται πατέρας και γιος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βασιλιάς Φελίπε έχει αποποιηθεί του κληρονομικού του δικαιώματος για οποιαδήποτε περιουσία εκ μέρους του πατέρα του, που δεν είναι από νόμιμη από νόμιμες πηγές. Άρα λοιπόν τα βλέμματα είναι στραμμένα σε ακριβώς αυτή τη σχέση. Στην ουσία το βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας είναι απομακρυσμένο από την υπόλοιπη οικογένεια, όμως πρέπει να είναι στην κηδεία.

Για την συνάντηση πατέρα και γιου θα γράφει ο ισπανικός Τύπος τους επόμενους μήνες. Δεν είναι ότι απαγορεύεται η είσοδος του Χουάν Κάρλος στην Ισπανία, αλλά ο ίδιος το έκανε ακριβώς αυτό για να αποφύγει το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Ο Χουάν Κάρλος είναι αυτοεξόριστος. Είναι τόσο πολύ μεγάλα τα σκάνδαλα. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά στην Ισπανία που στην ουσία αυτό που προσπαθεί ο βασιλιάς Φελίπε είναι ακριβώς να αρνηθεί αυτή την εικόνα της μοναρχίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ισπανία οι Ισπανοί βασιλιάδες βασιλεύουν μεν, αλλά δεν κυβερνούν, δεν έχουν καμία πολιτική δύναμη, δεν έχουν καμία επιρροή. Θα έλεγε κανείς το αντίθετο ότι στην ουσία οι πολιτικοί αποφασίζουν για τις κινήσεις των Ισπανών βασιλιάδων.

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν πατέρας και γιος ήταν σε μια άλλη κηδεία στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.