ΑρχικήΠολιτικήΠλεύρης, Παππάς και Κατρίνης διερευνούν πώς οι πολιτικοί μπορούν να αποφύγουν την...

Πλεύρης, Παππάς και Κατρίνης διερευνούν πώς οι πολιτικοί μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα» της ακραίας πόλωσης

Πλεύρης, Παππάς και Κατρίνης διερευνούν πώς οι πολιτικοί μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα» της ακραίας πόλωσης.

Οι τρόποι με τους οποίους οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αποφύγουν την «παγίδα» της ακραίας πόλωσης και του λαϊκισμού στον δημόσιο διάλογο, εν όψει και των Ευρωεκλογών, διερευνήθηκαν, από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των τριών μεγάλων κομμάτων, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Οι διάλογοι στη Βουλή είναι υψηλού επιπέδου, αλλά όταν προκύψει μία προσωπική αντιπαράθεση, είναι αυτή που παίρνει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, επισήμανε αρχικά ο κ. Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ παραδέχτηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολιτικοί πέφτουν «θύματα στη μάχη» του επιχειρήματος. Ο βουλευτής τόνισε τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων και της πολιτικής «κόντρας», η οποία, όπως ξεκαθάρισε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται προσωπική. «Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό ιδιαίτερα σε συνθήκες εκλογών, καθώς γίνεται προσπάθεια από πολλούς πολιτικούς να “παίξουν” στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Όπως εξήγησε, ενώ μπορεί να καταφέρουν μία νίκη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σε μακροπρόθεσμα, ο πολίτης δεν αποδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο Θάνος Πλεύρης έκανε αναφορά επίσης στις επιπτώσεις στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί παρασύρονται σε συμπεριφορές πόλωσης. Όπως είπε, οι πολιτικοί που μπορεί να έχουν μία τρομακτική άνοδο μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, χρειάζονται μία στρατηγική για τη διαχείριση του πολιτικού τους κεφαλαίου. Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι εάν λείψει από την εξίσωση η προσωπική αντιπαράθεση, παραμένει η δημιουργική πολιτική πόλωση. Όπως δήλωσε, αν και κατά το παρελθόν περάσαμε από περιόδους ακραίας πολιτικής πόλωσης, με μία εκ νέου άνοδό της στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πλέον μπορούμε να μπούμε σε μία περίοδο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Είμαστε πολιτικοί και έχουμε ιδεολογική ταυτότητα και έχουμε διαφορετική προσέγγιση λόγω της ιδεολογίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι «πλέον οι πολίτες δεν θέλουν τη φασαρία, θέλουν τα επιχειρήματα». Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές επισήμανε ότι: «Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία χαλαρή εκλογική διαδικασία. Τα πολιτικά μηνύματα που περνάνε και για τη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου δεν πρέπει να είναι χαλαρά».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Είναι άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση κι άλλο οι προσωπικές διαμάχες». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «έχουμε φύγει από την περίοδο, που η μία παράταξη επεδίωκε την πολιτική αλλά και φυσική εξόντωση της άλλης». Ξεκαθάρισε, ότι «επειδή έχουμε το βάρος της εκπροσώπησης της παράταξής μας είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας». Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για τη «δημιουργική πόλωση», η οποία έχει να κάνει με την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση που πρέπει να υφίσταται, γιατί εάν απουσιάσει τότε η πολιτική θα μείνει σε ένα επίπεδο «λάμψης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όταν χρησιμοποιούμε έναν προσωπικό χαρακτηρισμό, αυτό αποτυπώνεται περισσότερο έντονα από τον παραλήπτη του μηνύματος και όχι η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όσον αφορά τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν συμβάλει στον εκδημοκρατισμό του δημόσιου διαλόγου, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις καλούμαστε άπαντες να υψώσουμε ένα τοίχος σε ακραίες συμπεριφορές.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς ανέφερε: «Το ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, καθώς από το 1974 και μετά έχουμε περάσει στη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας. Ας καλωσορίσουμε την πολιτική διαφωνία, και ας συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική είναι ένα σύνολο από διλήμματα και διακυβεύματα. Η πολιτική είναι ζήτημα κορυφαίων επιλογών. Οι επιλογές που θα κάνουμε τώρα θα καθορίσουν σε ποιες συνθήκες θα ζήσουν παιδιά μας. Σχετικά με τις ευρωεκλογές, τόνισε ότι το διακύβευμα είναι: Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, κράτος δικαίου και ακρίβεια.

Με τη σειρά του ο Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι: «Κατά παρελθόν υπήρχε ακραία πόλωση. Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς σύγκρουση». Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία σύγκρουση ιδεολογιών, αρχών, θέσεων και ιδεών. Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει γιατί συγκρούεσαι για την ακρίβεια για παράδειγμα. Από την στιγμή που έχουμε περάσει από εποχές έντονων συγκρούσεων, ο κ. Κατρίνης προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μην μπουν στη λογική της προσωπικής αντιπαράθεσης προκειμένου να γίνουν «trend» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κάτι το οποίο, όπως είπε, δίνει τροφή και ισχύ σε αντιδημοκρατικές και εξωθεσμικές δυνάμεις.

«Προσπαθούμε με επιχειρήματα να πείσουμε ότι είμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι πολλοί πολιτικοί σε διάφορες περιπτώσεις, παρασύρονται από το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον τους σε λάθος συμπεριφορές. Όπως είπε: «Οι παλαιότεροι είχαν έναν σεβασμό απέναντι στον πολιτικό τους αντίπαλο και εξέφρασε την ανησυχία ότι λόγω του ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, οι νέοι που εισέρχονται στην πολιτική αποκτούν λάθος πρότυπα. Καλούμαστε να περάσουμε ένα άλλο πρότυπο, τόνισε ενώ παραδέχθηκε ότι το μοντέλο της ακραίας πόλωσης, χωρίς περιεχόμενο και η προσπάθεια εξευτελισμού του αντιπάλου φέρνει εύκολα αποτελέσματα και αυτό είναι δύσκολο να το τιθασεύσουμε». Ο κ. Κατρίνης, εν όψει των Ευρωεκλογών, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει μία αντιπαράθεση για το πώς φανταζόμαστε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και προέτρεψε τα νέα παιδιά να μπουν στην πολιτική και να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Βίδου.