Πού «κόλλησε» ο ανασχηματισμός – Στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις

24 mins read

O ανασχηματισμός θεωρείται θέμα ωρών και στον ρυθμό του κινούνται υπουργοί και βουλευτές, καθώς πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων. Μπορεί οι ανακοινώσεις να αναμένονταν, χθες, ωστόσο ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το πιθανότερο είναι οι αλλαγές να μη παραταθούν μετά την Πέμπτη.

Πάντως, ότι είναι να γίνει θα γίνει πριν ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με την υφιστάμενη σύνθεση του, παρατείνοντας την αγωνία των υπουργών που θα καθίσουν γύρω από το οβάλ τραπέζι. Όμως, είμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Έτσι, αν οι ανακοινώσεις δεν γίνουν Πέμπτη πρωί, πάμε πιθανόν για Σαββατοκύριακο, αν και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να γίνουν εν τη απουσία του πρωθυπουργού.

Οι αλλαγές 

Σε πείσμα της ονοματολογίας που διακινείται από ορισμένους κύκλους, ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν απόλυτη άγνοια για τα πρόσωπα που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός είτε να μετακινήσει είτε να αξιοποιήσει στο νέο σχήμα, καθώς συνεχίζονται οι πιθανολογήσεις παρότι διαψεύστηκαν οικτρά όσοι προεξοφλούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε το νέο σχήμα τη Δευτέρα αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργεία «κλειδιά» θεωρούνται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (για τη διαχείριση πυρκαγιών) και το υπουργείο Υγείας (για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού), με τον Βασίλη Κικίλια να μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ για τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Επίσης, αυτόνομο υπουργείο θα γίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μια ακόμη σκέψη, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να «σπάσει» το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Αν ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

Η ατζέντα του υπουργικού 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

*Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
*Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
*Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.
*Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.
*Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».
*Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

 

Facebook Comments