Προανακριτική: Καλούνται να καταθέσουν Πολάκης, Τζανακόπουλος και Τουλουπάκη

29 mins read

Τους μάρτυρες που θα κληθούν προκειμένου να μιλήσουν για την υπόθεση Novartis  και τις πιθανές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στην σημερινή της συνεδρίαση.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που υπερψηφίστηκε και από το ΚΙΝΑΛ προβλέπει κλήση για κατάθεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, του Σαμπι Μιωνή, των δυο προστατευόμενων μαρτύρων Σαράφη και Κελέση, της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και εφόσον χρειαστεί της Ξένης Δημητρίου και της Μαρίας Παπασπύρου.

Ακόμη επιφυλάσσονται για την κατά αντιπαράσταση εξέταση της κ. Δημητρίου με τον κ. Αγγελή. Επιφύλαξη υπάρχει ακόμη για την εξέταση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να έρθουν στην προανακριτική για εξέταση η Ελένη Τουλουπάκη  και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης. Ακόμα η Επιθεωρήτρια Δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η Ξένη Δημητρίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ανέφερε ότι θα πρέπει να καταθέσουν οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης, διότι όπως είπε η ΝΔ τους πρότεινε και στην συνέχεια τους εξαίρεσαν από μέλη της επιτροπής. «Δική σας η επιλογή δική σας και η ευθύνη».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να επανεξεταστούν ο Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Ράικου. Όσον αφορά τον Σαμπι Μιωνί, τον οποίο θέλει ως μάρτυρα η πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να κληθεί ως μάρτυρας η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Για επίκουρους εισαγγελείς συμφωνεί και το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Θανάσης Πλεύρης απάντησε ότι οι επίκουροι Εισαγγελείς θα εξεταστούν εφόσον προκύψει ανάγκη μετά από την κατάθεση της κ.Τουλουπάκη.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του δεν πιστεύει ότι οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης θα συνεισφέρουν σε κάτι αλλά δεν έχει αντίρρηση να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ένταση υπήρξε μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ να καταθέσει ως ύποπτη η Ελένη Τουλουπάκη.

Σπ. Λάππας: Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ανωμοτί η κα Τουλουπάκη είναι κατάπτυστο. Είναι μια ρεβανσιστική κίνηση γιατί διώκεται ποινικά βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ε. Λιακούλη: Είμαι έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπως, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθαρίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλο αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακολουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι Εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν. Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνές και ακόμη με περίσσιο θράσος.

Γιατί αυτά που έγιναν έβλαψαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς.

Β. Κεγκέρογλου: Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;».  Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρια είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρια. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο.

Ο Θανάσης Πλεύρης εξήγησε ότι δεν μπορεί να κληθεί η Τουλουπάκη ως ύποπτη από την επιτροπή και τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα του ΚΙΝΑΛ.

Και το ΚΚΕ διαφώνησε λέγοντας «Είμαστε πολιτικό όργανο, δεν έχουμε ρόλο για ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.»

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής λύσης από την πλευρά του αναφερόμενος στα πιθανά στοιχεία που έχουν προκύψει για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν έχει στοιχειοθετηθεί τίποτα για τον κ.Παπαγγελόπουλο.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Πρόταση Νέας Δημοκρατίας

 

– Πολακης

– Τζανακόπουλος

– Μιωνη

– Προστατευόμενοι μάρτυρες

– Τουλουπάκη

– Ντζούρας και Μανώλης εξαρτάται από την κατάθεση Τουλουπάκη

– Παπασπύρου επιφυλάσσονται μετά το πόρισμα

– Δημητρίου επιφυλάσσονται για κατ αντιπαράσταση με τον κ.Αγγελλή

– Παπαδάκου επιφυλάσσονται μετά τον Μιωνή

– Ζαμανίκα και Κουτζαμάνη επιφυλάσσονται

 

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 

 

– Ζαμανίκα

– Επανεξέταση Αγγελή και Ράικου

– Παπαδάκου

– Δύο προστατευόμενοι μάρτυρες Σαράφης και Κελέση

– Παπασπύρου

– Δημητρίου

– Να προηγηθούν Μανώλης και Ντζούρας της Ελένης Τουλουπάκη

 

Πρόταση Κινήματος Αλλαγής

– Τουλουπάκη

– Μιωνη

– Πολάκης

– Τζανακόπουλος

– Τουλουπάκη με την πρόταση που έχουν καταθέσει

– Κουτζαμάνη

– Εφόσον χρειαστεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Σαράφη και Κελέση με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγκέλη

 

Facebook Comments