Πρόταση Σπίρτζη για δημιουργία ευρύτερου κόμματος και κανόνα δεοντολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ

26 mins read

Υπέρ της δημιουργίας ενός κανόνα δεοντολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην παρατηρηθούν και στο μέλλον συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στις αρχές της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπιρτζης μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1.

Ο κ.Σπιρτζης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Παπά και τα όσα ειπώθηκαν χθες στην πολιτική γραμματεία είπε με νόημα.

«Τέτοιου είδους θέματα πρέπει να συζητούνται στα αρμόδια όργανα και να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες που έχει.
Πρέπει να λειτουργήσει ένας σύγχρονος κανόνας δεοντολογίας για να μπορούμε να μην χανόμαστε στη μετάφραση. Αυτό που επικοινωνιακά προβάλλεται για κάποια στελέχη του ΣυΡιζΑ δεν είναι αυτό που πραγματικά ισχύει, μπορεί να έχουμε προσωρινά πληγεί από αυτό που υπάρχει στη δημοσιότητα και στο δημόσιο διάλογο αλλά η αλήθεια θα αναδειχθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση όποιος στέλεχος του ΣυΡιζΑ δεν έχει συμπεριφορά που αρμόζει στις αρχές μας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη.»

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σπιρτζης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρύτερου κόμματος που θα ξεπερνάει τα σημερινά δεδομένα και όρια του ΣυΡιζΑ.

«Δεν ανάγκη να γίνει αυτό μόνο με διοικητικούς όρους μπορεί να γίνει με πολιτικούς όρους» είπε ο κ. Σπίρτζης προσθέτοντας ότι η πορεία που έχει αποφασιστεί από τον κ.Τσιπρα και τα όργανα του ΣυΡιζΑ είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Όμως ο κ. Σπίρτζης προχώρησε ένα βήμα επιπλέον λέγοντας ότι επί της ουσίας συμφωνεί με πρόσφατο άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου ο οποίος ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να διαλύσει τον ΣυΡιζΑ και να φτιάξει ένα καινούργιο κόμμα

«Η θεώρηση σε αυτό που λέει ο κ.Λιακόπουλος και σε αυτό που λέω εγώ είναι η εξής. Η μια άποψη λέει ότι μια μέρα θα σηκωθεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα πει τα διαλύω όλα και κάνω ένα καινούργιο κόμμα . Εγώ πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Και ο ηγέτης Τσιπρας μέχρι στιγμής τα έχει εισηγηθεί όλα αυτά. Η ικανότητα του να πείθει τα όργανα είναι μοναδική προς αυτή την κατεύθυνση άρα δεν το έχει ανάγκη να το κάνει με κάποιο άλλο τρόπο.»

Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης εκτόξευσε βέλη και σε όσους αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική λέγοντας ότι αντιδρούν γιατί θέλουν να διατηρήσουν την κομματική γραφειοκρατία και τις καρέκλες τους.

Όσοι αντιδρούν χωρίς να έχουν την νομιμοποιητική βάση να το υποστηρίξουν, είναι όσοι δεν θέλουν να αλλοιωθεί η κομματική γραφειοκρατία που υπάρχει. Πρέπει να το πολεμήσουμε όλοι μαζί αυτό. Δεν γίνεται ότι επειδή εγώ ήμουν μέλος ενός χώρου και έχω διατελέσει σε κάποια κομματικά όργανα πρέπει εφ’ όρου ζώης να είμαι σε αυτές τις κομματικές και πολιτικές θέσεις. Η ανανέωση είναι μια πολιτική διαδικασία και πρέπει να την υπηρετήσουμε όλοι.

Όταν η κοινωνία σου έχει δώσει την εντολή να είσαι ο μεγάλος πόλος της προοδευτικής παράταξης οφείλεις να προχωράς σε τέτοιες τομές και λειτουργίες, οφείλεις να ξεπεράσεις και τον εαυτό σου»

Ο πρώην υπουργός είπε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι αμφισβητούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κύριος υπεύθυνος για το 32% που πήρε ο ΣυΡιζΑ στις εκλογές και πρόσθεσε ότι το μοντέλο των συλλογικών ηγεσιών έχει αποτύχει όπου δοκιμάστηκε

«Το μοντέλο των συλλογικών ηγεσιών έχει αποτύχει όπου δοκιμάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας δεν το έχει ανάγκη και δεν θα ήταν κακό να έχουμε μια άλλη λογική στην διαδικασία εκλογής των οργάνων αλλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν συλλογική. Αν θέλουμε εκλογή προέδρου από τη βάση πρέπει να εκλέγονται από τη βάση κι άλλα όργανα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δύναμη να κάνει τις αλλαγές που πρέπει γιατί του την δίνει ο ελληνικός λαός και γιατί είναι ο κύριος υπεύθυνος για να μην πω ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το 32% που πήρε ο ΣυΡιζΑ στις πρόσφατες εκλογές. Όποιος το αμφισβητεί αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου.»

Τέλος ο κ. Σπίρτζης για ακόμη μια φορά τάχθηκε κατά του θεσμού του γραμματέα στο ΣυΡιζΑ λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι ο θεσμός του γραμματέα έχει μια επιτυχημένη πορεία μέχρι τώρα και ότι θα πετύχει και στο μέλλον.

Facebook Comments