Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

26 mins read

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκτάκτως το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής και μετά από μία σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κατέθεσε πρόταση μομφής, λέγοντας «να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης γιατί δεν αξίζει στην κοινωνία και στη χώρα αυτή η παρακμή. Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά».

O Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα, στους νεκρούς της πανδημίας, αλλά και στην έξαρση της ακρίβειας.

Τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η πλειοψηφία από αυτή την κυβέρνηση και από τον σημερινό πρωθυπουργό. Δεν πάει άλλο” ανέφερε.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι σύμφωνη με τον κανονισμό και ακολούθως πήρε το λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης ο Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι προφανώς η πρόταση μομφής γίνεται αποδεκτή, διακόπτεται η σημερινή συνεδρίαση και ξεκινά αύριο το απόγευμα η τριήμερη συνεδρίαση στην οποία όπως είπε η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα τα ψεύδη που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημεία από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Για την  κακοκαιρία

«Ζητάω εκτάκτως τον λόγο γιατί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Με κλειστούς δρόμους χωρίς ρεύμα και βοήθεια και χωρίς οι κραυγές αγωνίας να φτάσουν στον εξαφανισμένο πρωθυπουργό.

Έθαψε ο χιονιάς και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να διδάσκονται από τα λάθη τους και τις ολιγωρίες τους».

Για την πανδημία

«Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο γιατί κάθε ώρα που μιλάμε και παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία 4 με 5 συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Χάνονται καθημερινά συμπολίτες μας γιατί δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ. Χάθηκαν 23.000 άνθρωποι και είμαστε οι χειρότεροι σε θανάτους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».

Για την ακρίβεια 

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν και να πάρουν μέτρα. Ακόμα χειρότερα διευκολύνουν την κερδοσκοπία και ιδιωτικοποιούν την ΔΕΗ εν μέσω κρίσης και δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους αποδυναμώνει τον κρατικό μηχανισμό».

 

Τι θα γίνει με την πρόταση μομφής – Πώς θα γίνει η διαδικασία

Η πρόταση κατατέθηκε πριν τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου και έτσι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διακόπηκαν άμεσα προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια επί της πρότασης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Πρακτικά, λόγω της πρότασης μομφής Τσίπρα, πάει πίσω η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού νομοσχεδίου και η κύρωση των συμβάσεων για φρεγάτες, Rafale και τορπίλες.

Γεωργιάδης: Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση

Αύριο το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση. Την απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, θα σας την δώσει αύριο το απόγευμα η Βουλή. Τις επόμενες τρεις ημέρες, μην ανησυχείτε, θα πάρετε από την κυβέρνηση όλες τις απαντήσεις στα ψέματά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

 

Facebook Comments