Μεγάλη δημοσκόπηση της Real Polls δημοσιεύει σήμερα το Protagon, η οποία διεξήχθη την περίοδο 4-6 Φεβρουαρίου.
Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.617 άτομα με δικαίωμα ψήφου, περιγράφεται το ρευστό και παράλληλα ακανθώδες πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε ως χώρα το επόμενο διάστημα.
Η ακρίβεια συνεχίζει να απασχολεί και να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, αλλά η υπόθεση των Τεμπών αξιολογείται πλέον ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα.
Παρατηρείται επίσης μεγάλη ανακατανομή δυνάμεων στα πολιτικά κόμματα: η μεν κυβέρνηση γνωρίζει φθορά, αν και η ΝΔ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με 29% στην πρόθεση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν μεγάλη πτώση, προς όφελος των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής δευτερευόντως, οι οποίοι αναδεικνύονται σε νέους «παίκτες», τουλάχιστον στην παρούσα πολιτική συγκυρία.
Σύμφωνα με το Protagon, Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου παρουσιάζεται πλέον ως το «κόμμα των Τεμπών», καθώς τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση ψήφου, έχει αναρριχηθεί στην τρίτη (!) θέση –στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έβδομος!
Συγκεκριμένα:
ΝΔ 21,2%
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,2%
Πλεύση Ελευθερίας 7,5%
Φωνή Λογικής 7,2%
ΚΚΕ 6,2%
Ελληνική Λύση 5,2%
ΣΥΡΙΖΑ 4,3%
Κίνημα Δημοκρατίας 3,6%
Νέα Αριστερά 2,4%
ΜέΡΑ25 2,1%
Νίκη 1,9%
Πρόβλεψη του αποτελέσματος
ΝΔ 26,9%,
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,8%
Πλεύση Ελευθερίας 10,2%
Φωνή Λογικής 9,8%
ΚΚΕ 8,9%
Ελληνική Λύση 8,5%
ΣΥΡΙΖΑ 5,8%
Κίνημα Δημοκρατίας 5,3%
Τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία
Μετά την ακρίβεια (37,6%), η υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 έρχεται σε δεύτερη θέση (24,2%), ενώ έπεται το σύστημα υγείας (24%). Οι χαμηλοί μισθοί είναι τέταρτο πρόβλημα, η εγκληματικότητα πέμπτο και τα εθνικά θέματα έκτο.
Σε άλλο σχετικό ερώτημα, αν η κυβέρνηση κινείται πιο αποφασιστικά για τα Τέμπη μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου και πάλι η μεγάλη πλειοψηφία (57,3%) απαντά αρνητικά, εκφράζοντας τη δυσπιστία της. Το 39,4% των ερωτηθέντων πάντως, εκτιμά πως, λίγο ή πολύ, η κυβέρνηση δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το τελευταίο διάστημα.
Η συνέντευξη Μητσοτάκη
Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες και την συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, τρεις μέρες μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός, στον Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. Οι αρνητικές απαντήσεις για την τηλεοπτική παρουσία του κ. Μητσοτάκη μετρήθηκαν συνολικά στο 67,2%. Μόλις 24,2% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά.
Στο ΠΑΣΟΚ
Στο ερώτημα με ποιον πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να απειλήσει τη ΝΔ και να ξαναγίνει κυβέρνηση, οι απαντήσεις είναι:
Παύλος Γερουλάνος 20,8%
Άννα Διαμαντοπούλου 14,7%
Ευάγγελος Βενιζέλος 10,1%
Χάρης Δούκας 9,4%
Νίκος Ανδρουλάκης 5,5%