ΑρχικήΠολιτικήΡεσιτάλ Χατζηδάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ: «Ντροπή, ντροπή, ντροπή!»

Ρεσιτάλ Χατζηδάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ: «Ντροπή, ντροπή, ντροπή!»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμό της Δ.Ε.Η. χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει εμπόδια στον  εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.

«Αν πέσει η Δ.Ε.Η. θα πέσουν οι τράπεζες, θα πέσει η εθνική οικονομία κι εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε ο υπουργός και κάλεσε όλους τους βουλευτές να  σκεφτούν  τι θα συμβεί εάν γίνει δεκτή η ένσταση αντισυνταγματικότητας και το νομοσχέδιο απόψε δεν ψηφιστεί.

«Θέλω όλοι να φανταστούμε εάν γυρίσουμε απόψε σπίτια μας και έχουμε κάνει δεκτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο,  να  σκεφτείτε όλοι σας ποια θα είναι η κατάσταση στην ΔΕΗ ποια θα είναι η κατάσταση στην μετοχή της Δ.Ε.Η., ποια θα είναι η κατάσταση στις τράπεζες, ποια θα είναι η κατάσταση στην εθνική οικονομία, ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου;   Εμείς λοιπόν στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο επειδή στηρίζουμε μια Ελλάδα ευρωπαϊκή,  σύγχρονη που υπηρετεί όλες τις κοινωνικές τάξεις και  στο κέντρο της προσοχής της έχει τους πιο αδύναμους και τους εργαζόμενους γιατί  χωρίς υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις εργασίας».

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβερνήσεως που το μοντέλο  που εφαρμόζεται τώρα στην ΔΕΗ με το νομοσχέδιο  το είχε νομοθετήσει για τη Θυγατρική της  ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

 «Έχω εδώ ένα έγγραφο το οποίο λέγεται ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Είναι κανονισμός εργασίας σχέδιο μετά από το διοικητικό συμβούλιο της  24 Ιουλίου 2017 το οποίο εγκρίθηκε και είναι κανονισμός της επιχείρησης.  Πηγαίνετε στο άρθρο 24 για την καταγγελία σύμβασης, η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που θεσπίζουμε σήμερα εμείς για όλη τη Δ.Ε.Η. Ντροπή ντροπή ντροπή.

Αυτά που  λέτε σήμερα στην ένσταση αντισυνταγματικότητας να  πάτε να τα πείτε στην ίδια τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να σας πει η  ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αν αυτά που λέω εγώ τώρα γιατί την ΔΕΗ ανανεώσιμες είναι αλήθεια ή όχι και τότε θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλεται για το σύνολο της Δ.Ε.Η. το κάνετε πράξη εσείς».

 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και για το καθεστώς μη μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων λέγοντας ότι είναι υπερήφανος για αυτή τη ρύθμιση.

«Είμαστε υπερήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους και είναι μαζί μας η πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  η ΔΕΗ δεν είναι ότι ήταν στη δεκαετία του 70 που εγκρίθηκε ο κανονισμός του  προσωπικού  της ΔΕΗ ούτε καν στο 80 ούτε καν στο 2000. Σήμερα η ΔΕΗ δεν είναι κρατικό μονοπώλιο είναι μια επιχείρηση ανοιχτή στον ανταγωνισμό κι εσείς μπορεί να μη στεναχωριέστε για το ότι τη Δ.Ε.Η. την παραλάβατε με μερίδιο 96% και την παραδώσατε με μερίδιο 74%  χάνοντας 640.000 πελάτες με σφραγίδα του ΣυΡιζΑ και του κ. Τσίπρα. Εμείς σεβόμενοι  την κοινοτική νομοθεσία και όλες τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής ένωσης θέλουμε να δούμε πως θα εκσυγχρονιστεί η Δ.Ε.Η. και όλο το τοπίο της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα.

Προσπαθούμε να χτίσουμε την ΔΕΗ όρθια στα πόδια της για να μειώσει το κόστος της και να σταθεί στον ανταγωνισμό.

 Εμείς θέλουμε ο εκάστοτε υπουργός ενέργειας να μην είναι στη δυσάρεστη θέση να έρχεται κάθε τρεις και λίγο και να  λέει στους Έλληνες πολίτες παρακαλώ επειδή η ΔΕΗ έχει υψηλό κόστος και αναχρονιστικό καθεστώς εργασιακών σχέσεων ελάτε Έλληνες φορολογούμενοι και βάλτε το χέρι στην τσέπη.  Αν εσείς το ανέχεστε εμείς δεν το θέλουμε».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση για την συνταγματικότητας στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου

Την ένσταση υπέγραφαν  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η ρύθμιση παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και το επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη ίσης αξίας εργασία.

«Παραβιάζει, ακόμη, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία, καθώς κάνει ευθεία νομοθετική παρέμβαση ενάντια στο δικαίωμα των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν από κοινού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση και συλλογική σύμβαση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας, χωρίς επεμβάσεις τρίτων και ιδιαίτερα του κράτους.

Μια μέρα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ κράτησε εχθρική στάση στη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Διότι πρόθεση της είναι να παραβιάζει το Σύνταγμα με τους νόμους της».