ΑρχικήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ: «Το σχέδιό μας μπορεί να δώσει διέξοδο από το καθεστώς των...

ΣΥΡΙΖΑ: «Το σχέδιό μας μπορεί να δώσει διέξοδο από το καθεστώς των μισθών πείνας και της εργασιακής ζούγκλας»

Ανακοίνωση για τη φετινή τουριστική σεζόν και τους μισθούς στη χώρα, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπολύοντας πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του: «Την ώρα που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (9.5.24), η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινάει με 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστίαση, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εγκλωβισμένος στην εικονική πραγματικότητα που ο ίδιος και οι επικοινωνιολόγοι του έχουν επινοήσει».

«Από τη Χίο θριαμβολόγησε (10.5.24) διότι, σε αντίθεση με “πριν από πέντε χρόνια που έρχονταν νέοι στα γραφεία των εργοδοτών ψάχνοντας για δουλειά”, σήμερα, οι εργοδότες του εκφράζουν το παράπονο ότι… “δεν βρίσκουν εργαζόμενους”», αναφέρει ακόμη, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης βάφτισε το παραπάνω, “αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής πολιτικής η οποία προέταξε τη μείωση της ανεργίας ως πρωταρχικό στόχο”», καθώς ότι « το ξεστόμισε την ημέρα που η κυβέρνησή του πετάει στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες βάζοντας λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ».

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε κ. Μητσοτάκη. Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το προαναφερθέν ρεπορτάζ, θα “μάθετε” το αυτονόητο για όποιον/α έχει κάνει έστω ένα μεροκάματο στη “σεζόν” της τουριστικής μας “βιομηχανίας”: ότι η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες με λιγότερο προσωπικό, αποτρέπει τους εργαζομένους στον κλάδο από το να εργαστούν ξανά υπό τις ίδιες, άθλιες, συνθήκες. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με την Καθημερινή, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν αλλού εργασία, με ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, αλλά καλύτερες συνθήκες», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει:

«Δεν πρόκειται για “φυσικό φαινόμενο”, όπως οι ανισότητες, για να θυμηθούμε ένα από τα αποφθέγματα του κ. Μητσοτάκη. Αλλά για προϊόν της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που συστηματικά υπηρετεί η ΝΔ: με τους χαμηλούς μισθούς, τις μηδενικές σχεδόν αυξήσεις και τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, που, παράλληλα με την απονέκρωση της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν οδηγήσει στην φτωχοποίηση των εργαζομένων. Και έχουν ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν τις περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά να έχουν σχεδόν την μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε.».

«Διέξοδο από το καθεστώς των μισθών πείνας και της εργασιακής ζούγκλας, μπορεί να δώσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την αύξηση του μέσου μισθού και την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς. Και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.