Σκέρτσος: «Τι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τα κακόβουλα λογισμικά»

19 mins read

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις παρακολουθήσεις που θα έλθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μάλιστα, έδωσε απάντηση σε όσα δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο Star.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του RealFm και απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης στη λίστα των «33» που να παρακολουθείτο με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, όπως ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε:

«Θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα και να μας πει ο κ. Τσίπρας από πού έχει στοιχεία για αυτές τις νόμιμες, κατ’ αυτόν, παρακολουθήσεις. Αυτά είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στη διάθεση κανενός πολιτικού προσώπου. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας απαντήσει γιατί φέρεται να έχει γνώση αυτών των δεδομένων. Αυτά είναι παράνομα στοιχεία, τα οποία εάν υπάρχουν στα χέρια του κ. Τσίπρα, πρέπει να αποδείξει πώς τα βρήκε και γιατί βρίσκονται στα χέρια του».

«Τι έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα για να αντιμετωπίσει τα παράνομα λογισμικά»

Και συνέχισε λέγοντας πως «μας είπε και κάποια επιπλέον πράγματα χθες ο κ. Τσίπρας που πρέπει να τα αναδείξουμε. Παραδέχθηκε ότι υπήρχε αντίστοιχο παράνομο λογισμικό στη χώρα και σε λειτουργία, σε χρήση, το 2018, επί της δικής του διακυβέρνησης, επί της δικής του θητείας. Τι έκανε για αυτό; Δεν το απέκλεισε, άρα μπορεί να υπήρχε. Πρέπει να μας πει τι έκανε ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα παράνομα λογισμικά και τις παράνομες παρακολουθήσεις σε εκείνη τη φάση. Αντίστοιχα πρέπει να μας πει γιατί, λίγες μόλις ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών του Ιουλίου του 2019, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και έκανε μια πολύ ηπιότερη πλέον, ποινική μεταχείριση τόσο για τις παράνομες παρακολουθήσεις όσο και για την εμπορία και χρήση αυτών των παράνομων λογισμικών. Εδώ πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και από κατήγορος, η αντιπολίτευση, μπορεί να γίνει και κατηγορούμενος».

Το θεσμικό πλαίσιο για τα παράνομα λογισμικά

Ερωτηθείς, αμέσως μετά, εάν το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει τη δυνατότητα του παρακολουθούμενου να ενημερώνεται μετά από σύμφωνη γνώμη της δικαιοσύνης, ο κ.Σκέρτος απάντησε πως «είναι υπό συζήτηση, την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι διατάξεις αυτές σε δημόσια διαβούλευση. Εμείς έχουμε επιλέξει να κινηθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα και θεσμικότητα σε αυτό το μείζον θέμα που έχει εγερθεί από τον Αύγουστο».

Τέσσερις ενότητες παρεμβάσεων

Μπαίνοντας, μάλιστα, στην ουσία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, προανήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες παρεμβάσεων, δηλαδή ρυθμίσεις που θα ενισχύουν και θα θωρακίζουν τη νόμιμη άρση απορρήτου, τις νόμιμες παρακολουθήσεις, με ειδικότερες δικλείδες ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα ώστε να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων που είχαμε με την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη.

 

Facebook Comments