Στην Πάτρα η Γιάννα: «Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της φλόγας της Επανάστασης»

88 mins read

Την Πάτρα επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και τα Μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας σε περιοχές και πόλεις που αποτέλεσαν κοιτίδες της Ελληνικής Επανάστασης.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτάσεις για δράσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής και αφορούν τους εορτασμούς των 200 χρόνων από το 1821. Ο Περιφερειάρχης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Επιτροπή ενώ επεσήμανε τη σύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τοπόσημα της Ελληνικής Επανάστασης και κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη «της φλόγας της Επανάστασης, της φλόγας των αγώνων των Ελλήνων για τη αναγέννηση της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε το κομβικό ρόλο της συνεργασίας για την επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων καθώς και την πρόταξη δράσεων που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον. «Σε πολλά σημεία αυτής της περιοχής ξεκίνησε να χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης. Μιας Επανάστασης που μας έκανε ελεύθερους και της οποίας τα 200 χρόνια θα γιορτάσουμε το 2021» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου. Για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια τοποθετήθηκαν και τα δύο Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Νίκος Κανελλόπουλος, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Ιατρικής Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών, Καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, με τον οποίο είχε μια πολύ γόνιμη συζήτηση για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο Δήμος για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης, τις διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να διαβάζει την ιστορία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες του Δήμου, όπως η ανεργία. Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της διαδρομής των 200 χρόνων από το 1821 μέχρι σήμερα, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από το παρελθόν και να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον. Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να ξαναγράψει την Ιστορία και απηύθυνε κάλεσμα στον Δήμαρχο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μέσα από την κατάθεση προτάσεων στην Επιτροπή: «Θέλουμε το όνομά σας και του Δήμου Πατρέων να είναι στην πλατφόρμα της Επιτροπής. H υπόθεση αυτή πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους. Είμαστε όλοι Έλληνες. Αυτό που θέλω να θυμούνται από την επέτειο είναι οι δράσεις που θα αφήσουν τη σφραγίδα τους και θα μείνουν την επόμενη μέρα».

Δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: «Με χαρά καλωσορίζουμε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την ιστορία του Ελληνισμού τα τελευταία 3.000 χρόνια. Είναι η γη του Ολυμπισμού, της φλόγας, της συναδέλφωσης και της ειρήνης. Είναι ταυτόχρονα όμως και η γη των Καλαβρύτων και του Μεσολογγίου, της φλόγας δηλαδή της Επανάστασης, της φλόγας των αγώνων των Ελλήνων για τη αναγέννηση της πατρίδας μας. Η κυρία Αγγελοπούλου υπηρέτησε το Ολυμπιακό ιδεώδες με επιτυχία. Με τις προσπάθειές της κατάφερε να έρθουν ξανά στην πατρίδα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θεωρούμε ότι με την ίδια επιτυχία θα βοηθήσει και θα υπηρετήσει την ανάγκη που υπάρχει για τη χώρα μας να ξαναγεννηθεί, έχοντας το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον. Είναι μια πρόκληση σχετίζεται με το παρελθόν, το πώς φτάσαμε στο σήμερα, αλλά και το μέλλον, το πώς θα πορευτούμε στο αύριο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μπορεί να καταλάβει την αξία που έχει η ανάδειξη αυτής της συνέχειας του Ελληνισμού. Αλλά και την αξία που έχει η ανάδειξη του τόπου που λέγεται Δυτική Ελλάδα, ενός τόπου που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε δράση. Ευχαριστούμε και πάλι για την επίσκεψη και θεωρούμε ότι η συνεργασία μας από εδώ και στο εξής θα είναι όλο και πιο στενή, όλο και πιο δημιουργική. Εξάλλου, η Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλουν να δείξουν σε όλους και να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο Ελληνισμός έχει παρελθόν, έχει παρόν αλλά έχει και μέλλον».

Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: «Κύριε Περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ. Είναι τιμή μου. Είστε ένας νέος άνθρωπος, εκλεγμένος, με γνώσεις και πτυχία. Έχετε ένα ιστορικό βάρος στους ώμους σας γιατί εκπροσωπείτε μια περιοχή η οποία εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά Ελλάδα. Σε πολλά σημεία αυτής της περιοχής ξεκίνησε να χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης. Μιας Επανάστασης που μας έκανε ελεύθερους και της οποίας τα 200 χρόνια θα γιορτάσουμε το 2021. Έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία. Ο στόχος του κ. Περιφερειάρχη δεν είναι απλώς να γιορτάσει αυτά τα 200 χρόνια. Είναι να δει πώς τα ιστορικά στοιχεία που είναι μοναδικά στην περιοχή της Περιφέρειάς του μπορούν να αποκτήσουν ζωή στο παρόν και να μας βοηθήσουν να οπλιστούμε και να ετοιμάσουμε με νέους τρόπους τη ζωή μας στο μέλλον. Κοινωνοί αυτής της προσπάθειας είναι όλοι οι πολίτες και για αυτό έχει σημασία να συνεργαζόμαστε. Και οι πολίτες θα δουν στην καθημερινότητά τους αυτές τις δράσεις οι οποίες στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσουν τη σφραγίδα που βάζουν οι ίδιοι οι Έλληνες στον εορτασμό».

Αποσπάσματα τοποθετήσεων στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων

Δήμαρχος Πατρέων: Ο Δήμος έχει δομές δικές του, έχουμε το δημοτικό θέατρο, την πινακοθήκη, στις οποίες μπορούν να παρουσιαστούν, μέσα από τον πολιτισμό, διάφορες διαδρομές από το ’21 αλλά και μετέπειτα. Θα γίνουν εκδηλώσεις για το ιστορικό γεγονός αλλά και για το τι έγινε τα 200 χρόνια και νομίζω ότι ο Δήμος θα έχει ισχυρή παρουσία.

Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Εμείς χαιρόμαστε γιατί αυτό που θέλαμε είναι να ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια, από τους Δήμους και να τους ζητήσουμε να μας κάνουν τις προτάσεις τους. Να μας πουν πώς σκέφτονται τα 200 χρόνια. Με τις συνθήκες που υπάρχουν, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα πρώτο πλάνο επεξεργασίας και ένα δεύτερο. Και αυτό που ζητάμε από ανθρώπους σαν εσάς, που γνωρίζετε τη ζωή και τα προβλήματα των δημοτών, είναι να δούμε μαζί, ξεκινώντας από όλα όσα μας άφησε η Ελληνική Επανάσταση και βαδίζοντας τα 200 χρόνια από το 1821, ποιες αξίες θέλουμε να μάθουν οι επόμενες γενιές. Θέλουμε να μην είναι ο εορτασμός μόνο για το ’21 αλλά να γίνουν προτάσεις και δράσεις που θα αφήσουν μια σφραγίδα και ένα αποτύπωμα. Οπότε στηρίζομαι σε εσάς Δήμαρχε, που γνωρίζετε τους δημότες, που γνωρίζετε τα προβλήματα, γνωρίζετε πώς είναι οι άνθρωποι, να μας προτείνετε δράσεις. Δράσεις που θα σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ψηφιακή τεχνολογία […] Περιμένουμε από εσάς τις προτάσεις σας […]. Ξέρω ότι έχετε μια πολύ καλή συνεργασία με την ομάδα στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και τους ανθρώπους που προετοίμασαν την επίσκεψη. Αλλά θέλουμε από σας, επειδή είστε ένας Δήμος κοντά σε πολλές ιστορικές περιοχές, κοντά σε τοπόσημα, να βοηθήσετε έτσι ώστε όλα αυτά να γίνουν γνωστά και να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα αφήσουν κάτι για την επόμενη ημέρα.

Δήμαρχος Πατρέων: Οι άνθρωποι δημιούργησαν την Επανάσταση και δημιουργούν και τη ζωή. Πιστεύουμε στον άνθρωπο και στους εργαζόμενους που χτίζουν τον τόπο μας. Αυτοί είναι και οι πρωταγωνιστές της ζωής. Γιατί, λοιπόν, ενώ υπάρχει τέτοια πρόοδος, ενώ μπορούμε και πηγαίνουμε στον Άρη, ενώ έχει προχωρήσει τόσο η επιστήμη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν αυτά που πρέπει να έχουν;

Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Χαίρομαι για αυτά που λέτε, γιατί τέτοιες ευαισθησίες έχουμε και εμείς. Γιατί ο σκοπός δεν είναι να οργανώσουμε γιορτές. Σκοπός μας είναι μέσα από την ανάμνηση της Επανάστασης και της ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους, να διερωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πάει η Ελλάδα μπροστά και να προχωρήσει […] Όπως ξέρετε έχουμε επικοινωνία με όλους, είμαστε Εθνική Επιτροπή. Έχουμε επικοινωνία και με τους Αρχηγούς των κομμάτων. Και χαίρομαι γιατί ακόμα και τα πολιτικά κόμματα σκέφτονται να κάνουν προτάσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής, όπως μας είπε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κυρία Γεννηματά και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας. Ο καθένας μπορεί να κάνει μια πρόταση για να τιμήσει, για παράδειγμα, έναν σημαντικό Έλληνα που μας έκανε περήφανους, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης ή ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος. Μπορεί να γίνει ένα συνέδριο γύρω από μια προσωπικότητα που μας κληρονόμησε πολλά […] Το βασικό για μένα είναι ότι αυτή η υπόθεση πρέπει πάλι να μας κινητοποιήσει όλους γιατί η επόμενη μέρα είναι κοινή για όλους […] Ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται και τι πιστεύει ο καθένας, είμαστε Έλληνες και έχουμε κοινές μνήμες. Μπορεί να έχουμε διαφορετικά όνειρα αλλά όλους μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα. Αν με ρωτήσετε εμένα, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να θυμάται ο κόσμος ότι λόγω της επετείου του 2021 η κοινωνία μέσα από τη συμμετοχή της σε δράσεις άφησε τη σφραγίδα της για την επόμενη μέρα.

Δήμαρχος Πατρέων: Επειδή σε όλα τα θέματα υπάρχουν οι αιτίες που οδηγούν στην πρόοδο και οι αιτίες που προκαλούν οπισθοδρόμηση, εμείς θέλουμε όλα τα θέματα να φωτίζονται. Διότι αν φωτίσεις ένα θέμα, ξέρεις και να το αντιμετωπίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις βήματα μπροστά. Εμείς αποτυπώνουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα. Τις αιτίες της, τις αρνητικές πτυχές αν υπάρχουν, τι συνέβαλε στις θετικές πλευρές, έτσι ώστε να αποκομίσουμε κάτι από αυτή τη διαδρομή και να δούμε τι πρέπει να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε απ’έξω.

Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Κύριε Δήμαρχε, μιλάτε σαν να έχετε διαβάσει τη στρατηγική της Επιτροπής. Χαίρομαι για αυτό. Εμείς κατ’αρχάς δεν ξαναγράφουμε την Ιστορία. Ούτε βλέπουμε μια πλευρά της Ιστορίας. Αυτός δεν είναι ούτε είναι ο ρόλος μας, ούτε ο σκοπός μας. Αυτό που είπατε όμως είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα πέρασε πολλά. Έγιναν πολλά θετικά και μεγάλα πράγματα. Υπάρχουν και αρνητικά που μας πήγαν πίσω ή έχουν δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Όταν λέμε αναστοχασμός αυτό εννοούμε. Αναστοχάζομαι και ετοιμάζω τις επόμενες κινήσεις. Παιρνω μαθήματα και προχωράω. Χαίρομαι που το βλέπετε έτσι.

[…]

Δήμαρχος Πατρέων: Πράγματι μας δίνεται μια ευκαιρία. Στα 200 χρονια, ο καθένας να βγει και να μιλήσει για τη δική του οπτική γωνία. Η πόλη μας έχει ορισμένες γειτονιές που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει άνεργο. Εμείς δίνουμε συσσίτια σε 450 οικογένειες, μοιράζουμε τρόφιμα. Αν μιλήσεις σε αυτές τις οικογένειες και τις ρωτήσεις «τι σημαίνουν για εσάς αυτά τα 200 χρόνια», θα είναι άλλη η οπτική γωνία τους, γιατί αναζητούν κάτι άλλο. Αν τους μιλήσεις για το μέλλον θα σκέφτονται άλλα πράγματα από κάποιον ο οποίος σε αυτήν την περίοδο βλέπει ότι προοδεύει. Υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα και αυτά καταγράφονται […] Πάντοτε όταν λέμε ότι θα μελετήσουμε την ιστορία των 200 χρόνων, πρέπει να λέμε ότι η μελέτη της ιστορίας δεν γίνεται απλώς για να την περιγράψουμε. Είναι για να βγάλουμε συμπεράσματα για να δούμε το μέλλον. Εάν σήμερα για παράδειγμα είχαμε μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή αυτό σημαίνει ότι δεν διδαχθήκαμε, δεν καταλάβαμε τι έφταιξε […] Άρα θα πρέπει να δούμε μήπως κάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε και τότε και μήπως ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση που ήμαστε εκείνη την περίοδο.

Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Ο κ. Καταρτζής, που είναι επικεφαλής της ομάδας και έχετε μιλήσει, μου έλεγε προηγουμένως πόσο σημαντικό θα ήταν να οργανωθεί μια συζήτηση, ένα μικρό συνέδριο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με συμμετοχή ανθρώπων που υποστηρίζουν και τη μία και την άλλη πλευρά. Αντιμετωπίζουμε την ιστορία μας χωρίς πάθος, βλέποντας αυτά που έγιναν και τι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε εμείς οι Έλληνες στα χρόνια που έρχονται.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»), Νεκτάριος Φαρμάκη (Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας), Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»), Νίκος Κανελλόπουλος (Καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»), Ανδρέας Φίλιας (Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας), Άλκηστις Σταθοπούλου (Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020).

H Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
H Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κωνσταντίνος Πελετίδης.

Facebook Comments