Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής – Πανδημία, Τουρκία και Ρωσία στην ατζέντα των 27

15 mins read

Η αξιολόγηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Συνόδου Κορυφής, στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται με έμφαση στην συνεπή αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βέβαια, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών δεν αναμένονται δραματικές εξελίξεις στη Σύνοδο καθώς η Αθήνα έχει ήδη πετύχει από τις προηγούμενες συνεδριάσεις η Τουρκία να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών και η προώθηση της θετικής ατζέντας να εξαρτάται από την συμπεριφορά της Άγκυρας. Σε περίπτωση που επανέλθει στο δρόμο των προκλήσεων και της έντασης να αίρονται οι χρηματοδοτήσεις και να επιστρέφουν οι κυρώσεις.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των 27 για τη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο, είναι η ανάκαμψη από την πανδημία, η μετανάστευση, η Τουρκία και η Ρωσία.

Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρει ότι η σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) με μια ανταλλαγή απόψεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα γεωπολιτικά θέματα.

Ωστόσο, το βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, σύμφωνα με την επιστολή του Σαρλ Μισέλ.

Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με την έναρξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID,θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά“, σημειώνει.

Όμως, προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του ιού, για να περιοριστεί η διάδοσή τους συντονισμένα.Όπως συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο, θα συμμετάσχουμε σε μια πρώτη ανταλλαγή διδαγμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής, προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις. Θα συζητήσουμε πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για τον εμβολιασμό στον κόσμο, μέσω εξαγωγών και δωρεών και πώς μπορεί να αυξηθεί η προσφορά εμβολίων παγκοσμίως, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, θα συζητηθεί κυρίως η εξωτερική διάσταση. Όπως λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Πρέπει να δώσουμε εντολή για δράση που θα αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα”.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα