ΑρχικήΠολιτικήΣυγκίνηση Δένδια για τις ελληνικές, παιδικές «καλημέρες» σε χωριό της Ρωσίας...

Συγκίνηση Δένδια για τις ελληνικές, παιδικές «καλημέρες» σε χωριό της Ρωσίας (video)

«Είναι συγκινητικό να ακούς στο Γκελεντζίκ «καλημέρα» στα ελληνικά από παιδικές φωνές» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας  κατά την περιοδία του στα παράλια της νότιας Ρωσίας όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς.

O υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην “καρδιά” του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας, στο περιθώριο της συνάντησής του στο Σότσι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ. Οι ομογενείς εκεί, στις πόλεις Ανάπα και  Γκελεντζίκ έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις για την υποδοχή του.

Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο ελληνικό πολιτιστικό κέντροστο Γκελεντζίκ , όπου τον υποδέχτηκαν παιδάκια ντυμένα με παραδοσιακές ελληνικές στολές λέγοντας του στα ελληνικά “Καλημέρα”.

Αργότερα , ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας, αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία με τους Έλληνες ομογενείς.

 Γκελεντζίκ : Η πόλη των Ελλήνων της Ρωσίας

Το Γκελεντζίκ, καταγράφηκε στην ιστορία της ελληνικής της Διασποράς ως πόλη όπου στις 29-31 Μαρτίου το 1991 πραγματοποιήθηκε, πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το πρώτο (και μοναδικό) Ιδρυτικό Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης, στο οποίο για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 224 σύνεδροι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 56 ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ.

Στο σημερινό αστικό κέντρο Γκελεντζίκ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή καταχωρήθηκαν περίπου 10.000 Έλληνες ενώ από το 2017 λειτουργεί Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίοι στεγαζεται μουσείο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων της περιοχής.

Η ελληνική κοινότητα της Ανάπα

Η πόλη Ανάπα συνδέεται με τη νεότερη αλλά και την αρχαία ελληνική ιστορία. Είναι μια πόλη τουριστική στη βόρεια ακτή της Μαύρης θάλασσας, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Γοργιππίας. Στο μουσείο Κρασνοντάρ συναντάμε αρχαιολογικά ευρήματα από τον ερχομό των Ελλήνων αποίκων. Όμως οι μνήμες δεν είναι μόνο της αρχαίας εποχής. Από τους 60.000 κατοίκους της πόλης οι 3.500 είναι Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν σ΄αυτή το 19ο αιώνα, ενώ το 60% περίπου είναι Πόντιοι.