ΑρχικήΠολιτικήΣυνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν σήμερα στην Αθήνα - Τι αναμένει η ελληνική...

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν σήμερα στην Αθήνα – Τι αναμένει η ελληνική πλευρά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 10:30 π.μ., τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Χθες σε συνεντεύξεις τους οι Γεραπετρίτης και Φιντάν αναφέρθηκαν στη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και στο θέμα της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Σε συνέντευξη του στην «Hurriyet» ο Γιώργος Γεραπετρίτης ερωτηθείς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. «Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» επεσήμανε.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε για διάλογο και συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Ωστόσο επεσήμανε «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση». Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια σειρά,θεμάτων, επαναφέροντας στην συζήτηση και τα θαλάσσια πάρκα και επιμένοντας στην σκληρή γραμμή στο Κυπριακό.

 

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Στο ενδιάμεσο θα συνεχιστεί η συζήτηση για την λεγόμενη θετική ατζέντα (δηλαδή για θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία όπως η οικονομία ο τουρισμός και το περιβάλλον), ενώ κομβικό για την Αθήνα είναι να υπάρξει ακόμα στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό.