ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες χαρίζοντας δισεκατομμύρια στους ηλεκτροπαραγωγούς

15 mins read

Για «εμπαιγμό» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με αφορμή «τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας» και προσθέτει ότι το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι «να φορολογήσει το 90% των πραγματικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών».

Με κοινή τους ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος αναφέρουν: «Σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε και επισημοποίησε το σκανδαλώδες δώρο των υπερκερδών στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» και εξηγούν:

ΣΥΡΙΖΑ: Την ώρα που η κυβέρνηση εισπράττει 4,1δισ από τους πολίτες λόγω ακρίβειας, χαρίζει δισεκατομμύρια στους ηλεκτροπαραγωγούς

«Την ώρα που εισπράττει από τους πολίτες 4,1 δισ. περισσότερα από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, την ώρα που μειώνει τη φορολογία μερισμάτων των εφοπλιστών, την ώρα που έχει νομιμοποιήσει τη σώρευση υπερκερδών από τα ολιγοπώλια με τον υποτιθέμενο μηχανισμό ”πλαφόν” που εφαρμόζει, χαρίζει δισεκατομμύρια στους ηλεκτροπαραγωγούς με τη σκανδαλώδη συρρίκνωση των υπερκερδών που φορολογεί» αναφέρουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει μόλις 373,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, έχοντας προσδιορίσει τα υπερκέρδη στο αδιανόητα χαμηλό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ» τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους καταναλωτές και επιδοτεί την αισχροκέρδεια

Συνεχίζοντας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή 1,8 δισ. και εμπαιγμό των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων που ”σηκώνουν” στις πλάτες τους, εδώ και πάνω από ένα έτος, τα υπερκέρδη λίγων ενεργειακών εταιρειών. Ακόμη, δε, και αυτά τα ελάχιστα που φορολογεί η κυβέρνηση θα τα μετατρέψει σε επιδότηση της αισχροκέρδειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Παράλληλα, από τον Ιούλιο και μετά, εξακολουθούν να σωρεύονται υπερκέρδη τόσο στη χονδρική όσο και κυρίως στη λιανική, τα οποία πλέον η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει με τον διαβόητο μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή. Υπερκέρδη δισεκατομμυρίων σωρεύονται όλο αυτό τον καιρό και στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο» τονίζουν Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλος.

Facebook Comments