ΑρχικήΠολιτικήΤεράστιο το πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο- Υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ

Τεράστιο το πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο- Υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στην ΕΡΤ  για τον αγώνα δρόμου που γίνεται ώστε να ανοίξει η εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Εκτίμησε ότι αυτό θα είναι εφικτό το πρωί του Σαββάτου για τη διαδρομή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα. Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας, εκτίμησε ότι το κόστος στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενδέχεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και συμπεριέλαβε στο κόστος των καταστροφών και όσες παρεμβάσεις έγιναν μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην επανέλθει ο σιδηρόδρομος παρά μετά από αρκετούς μήνες.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο

Με πόρους ύψους ενός δισ. ευρώ, που θα εξασφαλιστούν από κοινοτικά κονδύλια αλλά και με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για τις αποζημιώσεις και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών μέχρι το τέλος του χρόνου. Για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους, ενώ στο τραπέζι είναι και η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων.

Κρατικός προϋπολογισμός, κοινοτικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια είναι οι τρεις δεξαμενές από τις οποίες θα αντληθούν οι πόροι για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών. Μέχρι το τέλος του έτους 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Θεσσαλικό κάμπο.

Ο Όμηρος Τσάπαλος εκπρόσωπος Τύπου Υπ. Οικονομικών, δήλωσε: «Μέρος αυτού θα καλυφθεί με εθνικά και κοινοτικά κονδύλια ύψους 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους από συμπληρωματικό προϋπολογισμό : 600 εκατ. ευρώ, κρατική αρωγή : 450 εκατ. €, αγροτικές αποζημιώσεις : 150 εκατ.€, 400 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη».

Η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από το 2024. Μια από τις πηγές χρηματοδότησης σχεδιάζεται να είναι και η επιβολή ειδικού τέλους.

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, δήλωσε: «Εδώ θα υπάρξει ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Δίκαια κατανεμημένο…». Επίσης έθεσε εκ νέου θέμα υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και η απόφαση να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, κρίνεται ότι δεν αφήνει περιθώρια για επέκταση του market pass μέχρι του τέλους του χρόνου. Η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα πάρουν αύξηση από το 2024, θα είναι μειωμένη στα 100 με 150 ευρώ ενώ είναι πιθανό να καταβληθεί στις αρχές του 2024.

Πηγή ΕΡΤ