ΑρχικήΠολιτικήΤέσσερα χρόνια «παιχνίδια» με τη Δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερα χρόνια «παιχνίδια» με τη Δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι κι αν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές; Αυτό δεν την εμπόδισε να επιλέξει νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την αντιπολίτευση και πληθώρα συνταγματολόγων να βρίσκονται στα… “κάγκελα”.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η παρούσα κυβέρνηση έχει τόσο στρεβλή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Αξιομνημόνευτη είναι η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας από όταν διορίστηκε ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου τη νύχτα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα του 2015. Αυτό που τότε είχε λεχθεί είναι ότι η κυβέρνηση προτιμούσε ένα πρόσωπο της αρεσκείας της σε περίπτωση ενστάσεων επί του αποτελέσματος. Η κ. Θάνου επελέγη παρόλο που ήταν τέταρτη στην επετηρίδα, ενώ ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εκφωνήσει έναν… πύρινο λόγο κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτό που είχε εξοργίσει ωστόσο περισσότερο τους συναδέλφους της κ. Θάνου ήταν η πρόθεσή της να επεκτείνει τα όρια συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών και να παρατείνει έτσι τη θητεία της, μία πρόταση που βέβαια καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και επικρίθηκε δημόσια από δικαστικούς λειτουργούς. Μετά τη συνταξιοδότησή της ωστόσο, τοποθετήθηκε επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, μέχρι τον διορισμό της τον προηγούμενο Ιανουάριο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Παύλος Πολάκης ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί με τις δηλώσεις του στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με το δικαστικό Σώμα να μη μένει βέβαια εκτός της κριτικής του και τις αναφορές του να προκαλούν οργισμένες αντιδράσεις. Τον Ιούνιο του 2017, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων, ο Π. Πολάκης είχε γράψει ένα… ποίημα στο facebook, που ξεκινούσε με τους στίχους «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών, Απαλλαγμένη των Λιστών, Για προστασία των Ληστών», με την Ενωση Δικαστών του ΣτΕ να κάνει λόγο με ανακοίνωσή της για «αστοιχείωτη κριτική». Παρ’ όλα αυτά, με άλλη αφορμή, ο αν. υπουργός, έξι μήνες αργότερα, επέστρεψε αναφέροντας πως «ΣτΕ σημαίνει Σωτηρία της Ελίτ». Το αποκορύφωμα ωστόσο ήταν μία ανάρτησή του τον προηγούμενο Ιανουάριο όπου κατήγγειλε ονομαστικά δικαστές για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις (π.χ. Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ), υποδεικνύοντας μάλιστα και τις… ενδεδειγμένες ενέργειες για τους χειρισμούς τους. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε τότε καταγγείλει θεσμική εκτροπή, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απομονώσει τον κ. Πολάκη, χωρίς ωστόσο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο επίκεντρο της κόντρας με τους δικαστές βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η δημόσια αντιπαράθεσή του τον Οκτώβριο του 2018, με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου να τον φωτογραφίζει ως «Ρασπούτιν» που παρεμβαίνει διαρκώς στη Δικαιοσύνη, ήταν πρωτοφανής (σ.σ.: η κ. Ράικου είχε παραιτηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την έρευνα για τη Novartis μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για χειρισμούς της σε άλλες υποθέσεις). Είχε προηγηθεί ακόμα μία αντίστοιχη καταγγελία από την εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη τον Μάρτιο του 2016, που οδήγησε στην ακρόαση αμφοτέρων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κ. Τσατάνη είχε αναφέρει πως ο αν. υπουργός τής ζήτησε πιεστικά να επιστρέψει τη δικογραφία σε βάρος του Αν. Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ακόμη όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, στη ΔΕΘ του 2016, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε απαντήσει πως δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει το ΣτΕ τον διαγωνισμό, προκαταλαμβάνοντας -εσφαλμένα μάλιστα- την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού και προκαλώντας έντονες επικρίσεις.

Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο. Ασφαλώς δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που δεν εξαιρούνταν κατάδικοι που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί κρατούμενοι που αποφυλακίστηκαν με τις ευνοϊκές διατάξεις να παρανομήσουν ξανά, προκαλώντας αγωνία και αίσθημα έλλειψης ασφάλειας σε μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της στρεβλής σχέση που έχει η παρούσα κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη είναι η υπόθεση Novartis.  Τη νύχτα της 5ης Φεβρουαρίου ο Δ. Παπαγγελόπουλου έξω από το Μαξίμου χαρακτήριζε την υπόθεση ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής της χώρας», προκαταβάλλοντας την εμπλοκή πολιτικών, προτρέποντας μάλιστα, όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν γιατί εκτίθενται». Όλα αυτά, ενώ υποτίθεται πως κανείς εκτός Δικαιοσύνης δεν είχε γνώση της δικογραφίας, ωστόσο εκείνο το βράδυ παρόντες στο Μαξίμου ήταν και οι κ. Τσίπρας και Τζανακόπουλος. Στη συνέχεια η δικογραφία προκάλεσε… δικαστικό εμφύλιο, με εφέτες να επιδιώκουν τη διαβίβαση της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή και άλλους να επιμένουν πως αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την κ. Ελένη Τουλουπάκη.