ΑρχικήΠολιτικήΘεμιστοκλέους: «Τον Ιούνιο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού-Προτεραιοποιηση για τους εκπαιδευτικούς

Θεμιστοκλέους: «Τον Ιούνιο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού-Προτεραιοποιηση για τους εκπαιδευτικούς

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο, όπου μίλησε για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας στη χώρα μας.

Αρχικά, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η διενέργεια τον εμβολιασμών. Μόνο για τον μήνα Απρίλιο ο σχεδιασμός είναι για 1,5 εκατ. εμβολιασμούς» και πρόσθεσε «αναμένουμε περισσότερα εμβόλια κυρίως από την Pfizer, με περισσότερα από 1,1 εκατ. δόσεις, περίπου 450.000 από την AstraZeneca και η Μoderna μας έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 100.000 και αναμένουμε μεγαλύτερη παράδοση εντός του Απριλίου. Παράλληλα, εντός του Απριλίου ξεκινούν και μικρές ποσότητες του Johnson&Johnson, αλλά αυξάνονται σημαντικά τον Ιούνιο με 1 εκατ. δόσεις».
Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, o γενικός γραμματέας δήλωσε «είχαμε μια μικρή κάμψη στην προσέλευση και κάποιες ακυρώσεις τις μέρες που γινόταν η συζήτηση για το εμβόλιο», λέγοντας ότι η χώρα μας δικαιώθηκε που ακολούθησε την γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς.
«Στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ο πολίτης το δικαίωμα της επιλογής, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα όλα τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη σειρά προτεραιότητας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε «ανοίξαμε την Παρασκευή 19/3 την πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Είναι οι συμπολίτες μας με εξειδικευμένες, χρόνιες παθήσεις. Θα ανοίξουμε την Παρασκευή 26/3 την ηλικιακή ομάδα των 70-74 και την επόμενη εβδομάδα 3 Απριλίου θα ανοίξουμε την ηλικιακή ομάδα 65-69. Τα άτομα αυτά, υπολογίζουμε, μέχρι το τέλος Απριλίου -αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την μία δόση».
Και συμπλήρωσε «το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για τα ραντεβού για τους πολίτες με τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, την Ομάδα Β», επισημαίνοντας ότι «θα κριθεί από τις παραδόσεις του Μαΐου, γιατί αν έχουμε παραδόσεις που δεν τις έχουμε υπολογίσει ή αυξήσουν οι εταιρείες της παραδόσεις, μπορεί να επιταχύνουμε κάπως τον ρυθμό».
Σχετικά με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο γενικός γραμματέας τόνισε με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα αρχίσει τον Ιούνιο, «με προτεραιοποίηση στους εκπαιδευτικούς» από τους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ βασικό κριτήριο όταν ανοίξουμε στον γενικό πληθυσμό θα είναι η ηλικία, ενω σημείωσε ότι «είναι υπό συζήτηση η προτεραιοποίηση για τους εργαζομένους στον τουρισμό, αλλά δεν έχει παρθεί τελική απόφαση και είναι και αρκετά πιθανό».
Ερωτηθείς για το πότε εκτιμάται ότι θα σχηματιστεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας», ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε «ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, που δεν έχουμε επιβεβαιωμένες παραδόσεις για τους μήνες Ιούνιο -Ιούλιο, αλλά αν προκύψουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί κι έχουμε αυτές τις παραδόσεις, έχουμε δύο ορόσημα. Το ένα ορόσημο είναι το τέλος Μαΐου που αναφέραμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό από 60 και άνω και με τα υποκείμενα νοσήματα, που είναι το πρώτο σημαντικό τείχος ανοσίας. Και εντός του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού για να χτιστεί το τείχος της ανοσίας».
Τέλος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής και ο αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, να ξαναπάρουμε την ελευθερία μας, όπως λέγεται και η επιχείρηση».