ΑρχικήΠολιτικήΤι γίνεται με τους παπάδες; Τι γίνεται με τις προσλήψεις στο δημόσιο;

Τι γίνεται με τους παπάδες; Τι γίνεται με τις προσλήψεις στο δημόσιο;

Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πρώην βουλευτής του Ποταμιού και υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Α’ Αθήνας, σε επικοινωνία του με το dailypost.gr και το MarketNews.gr εξήγησε ότι οι ιερείς ήταν κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι και εξακολουθούν να είναι.
Κατά το μέρος που αφορά το καθεστώς τους έναντι του δημοσίου και τη μισθοδοσία τους είναι πλήρεις δημόσιοι υπάλληλοι, ό,τι ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ισχύει και για εκείνους.
Οι θέσεις τους περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των προσλήψεων και τους περιορισμούς των προσλήψεων και η μισθοδοσία τους γίνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Η κυβέρνηση, όπως υπόστηριξε με το Σύμφωνο μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, επεχείρησε να αλλάξει το παραπάνω καθεστώς. Η βασική αλλαγή, που όμως δεν κατάφεραν να περάσουν, ήταν να δημιουργηθεί αντί της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών ένα Ειδικό Ταμείο στο οποίο θα καταβαλόταν επιχορήγηση αντί μισθών.
Αφού απέτυχε η συγκεκριμένη απόπειρα της κυβέρνησης, επανέρχεται -σύμφωνα με πληροφορίες- αποδεχόμενη τις πιέσεις και θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τους κληρικούς μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό ένα “παράθυρο” δημιουργώντας ένα Ταμείο Μισθοδοσίας Κληρικών το οποίο προοπτικά στο μέλλον μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να τους βγάλει από το στάτους των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις εργασίας και θα μπορούσαν να γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Σημειωτέον, αυτές οι προσλήψεις δεν εμπίπτουν στον περιορισμό των προσλήψεων αλλά θεωρούνται αναπλήρωση των υφιστάμενων θέσεων.