ΑρχικήΠολιτικήΤο σχέδιο της Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Το σχέδιο της Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Σήμερα γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει σε θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ. Η εν λόγω ρύθμιση προκαλεί τις αντιδράσεις αρκετών φοιτητικών παρατάξεων και είναι ένας εκ των λόγων για τους οποίους έχουν γίνει ολιγοήμερες καταλήψεις σχολών ενώ για αύριο προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται η Καθημερινή, εξετάζεται η διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών. Συγκεκριμένα, η διάρκεια που ετέθη από τον νόμο 4009/2011 ήταν το λεγόμενο «ν+2» όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής. Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο εξετάζεται να είναι βελτιωμένη υπέρ των φοιτητών, δηλαδή ν+3 ή 2ν. Επίσης, εύλογα θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους νυν φοιτητές που είναι «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω.

Ωστόσο, σύμφωνα με συνέντευξη της υπουργού στο Πρώτο Θέμα, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, θα προβλεφθεί κατά την κατάργηση του καθεστώτος των «αιώνιων» φοιτητών.