ΑρχικήΠολιτικήΤσιόδρας: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον ιό - Πώς θα χρησιμοποιείται το...

Τσιόδρας: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον ιό – Πώς θα χρησιμοποιείται το πλάσμα σε ασθενείς

Ξεκινά πειραματικά η χορήγηση αντισωμάτων μετά από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά και παρουσιάζουν ανοσία.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας τη σχετική διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί.

Η κλινική μελέτη θα είναι στη φάση 2 και θα συντονίζεται από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Δημόπουλο. Τα αντισώματα θα λαμβάνονται από εθελοντές δότες με τη μέθοδο της πλασμαφαίρεσης.

Σχετικά με την περίπτωση του κορωνοϊου φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια αντισώματα στα περισσότερα ή όλα τα άτομα που τον πέρασαν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αν υπάρξει «ανοσία της αγέλης» ο ιός μπορεί να μειωθεί σημαντικά ή ακόμα και εξαφανιστεί. Όσον αφορά τις πληροφορίες από τη Νότια Κορέα που αναφέρουν ότι υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις άνθρωποι που νόσησαν κόλλησαν πάλι τον ιό, ο λοιμωξιολόγος δήλωσε ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι σωστό, αλλά ερευνάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 31 και συνολικά 2.145. Οι νεκροί ανέρχονται στους 2.145, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

73 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 έτη, ενώ 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας. 16 έχουν πάρει εξιτήριο.