ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας σε αρτοποιούς: «Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει»

Τσίπρας σε αρτοποιούς: «Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει»

Για πολιτική επιλογή κάποιοι να θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να μη μπορεί να ατενίσει την επόμενη μέρα με αντοχές και να μη μπορεί να επιβιώσει, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, σε αρτοζαχαροπλαστείο στη Λυκόβρυση.

 

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ότι «οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και ιδίως για τον κλάδο των αρτοποιών που έχουν δει, ακόμα και μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια των Αύγουστο, αύξηση στους λογαριασμούς τους και όχι μείωση». Σημείωσε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε, οι αυξήσεις δεν έφυγαν και σήμερα, Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν στα τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου, να είναι τιμές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τιμές που κάνουν απαγορευτική τη λειτουργία τους».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεκάδες, εκατοντάδες αρτοποιεία κλείνουν σε όλη τη χώρα ενώ και θέσεις εργασίας χάνονται διότι οι αυξήσεις για ένα μέσο αρτοποιείο αντιστοιχούν σε δύο και τρεις μισθούς εργαζόμενου». Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, όπως είπε, «η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο -που συναντήθηκα με τους αρτοποιούς- μια επιδότηση για εκείνους, που ποτέ όμως δεν τους δόθηκε», τονίζοντας ότι «είναι η ώρα να δοθεί και μάλιστα αναδρομικά για να σταματήσει αυτό το κύμα των λουκέτων στα αρτοποιεία».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «ταυτόχρονα οφείλει να δώσει εξηγήσεις: Είναι δυνατόν να είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε τιμές ρεύματος για μη οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις να είμαστε οι δεύτεροι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη; Είναι δυνατόν να μην έχει μειωθεί ούτε μισό τοις εκατό ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης αλλά και ο ΕΦΚ που επιβαρύνει μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν μειώσει τους έμμεσους φόρους;». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «όλα αυτά ειναι πολιτική επιλογή», συμπληρώνοντας πως «πράγματι, κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να ατενίσει την επόμενη μέρα ούτε καν με αισιοδοξία ούτε καν με αντοχές, δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια άλλη πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων. Χρειάζεται δικαιοσύνη, δικαιοσύνη παντού», προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο βρέθηκε σήμερα εδώ «δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής που έχουν ανάγκη στήριξης, που πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την τρομακτική δυσκολία».