ΑρχικήΠολιτικήΤσοβόλας: «Η ΝΔ επιδιώκει να ακυρωθεί η Προανακριτική»

Τσοβόλας: «Η ΝΔ επιδιώκει να ακυρωθεί η Προανακριτική»

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διαφανεί και η πρόθεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου για το πως θα κινηθούν από δω και πέρα ο  συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κ. Δημήτρης Τσοβόλας θέτει θέμα ακυρότητας της όλης διαδικασίας αλλά και εξαιρέσεις τριών βουλευτών της επιτροπής.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Τσοβόλας κατέθεσε σήμερα στην προανακριτική επιτροπή αίτηση εξαίρεσης  τριών βουλευτών και υπόμνημα με το οποίο τεκμηριώνεται ότι είναι αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσοβόλας ζήτησε την εξαίρεση των κκ. Πλεύρη, Κεγκέρογλου και Κυρανάκη.

Χαρακτηριστικά ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφερε «Εμείς ζητάμε για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται με την εξαίρεση των τριών βουλευτών των  κ. Πλεύρη, Κεγκέρογλου και Κυρανακη γιατί  το άρθρο 15 του κώδικα ποινικής δικονομίας, που προβλέπει τους λόγους για εξαιρέσεις, λέει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητηθεί όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε δυσπιστία, σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία. Αν θεωρεί η επιτροπή ότι είναι λόγος εξαίρεσης  το ότι θα καλέσουν στο μέλλον τους δύο βουλευτές ως μάρτυρες επικαλούμαστε και εμείς το γεγονός ότι οι κκ. Πλεύρης και  Κεγκέρογλου σαφώς εκφράστηκαν ότι υπάρχει σκευωρία άρα εδώ δεν έχουμε μόνο υποψία αλλά βεβαιότητα μεροληψίας.»

Όσον αφορά το γεγονός ως προς την κατάθεση αίτηση με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την εξαίρεση των δύο βουλευτών, ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι σκοπίμως προχώρησαν σε αυτό το γεγονός προκειμένου στην πορεία να υπάρξει ακυρότητα της όλης προδικασίας από το δικαστικό συμβούλιο και να μην φτάσει ποτέ η υπόθεση στο ειδικό δικαστήριο.

«Πιστεύω ότι το κάνουν αυτό γιατί έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν  στοιχεία και δεν θέλουν  να προχωρήσει η υπόθεση.

Εμείς καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης με την οποία τεκμηριώνουμε νομικά με τις ισχύουσες διατάξεις ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το κάνουμε γιατί θέλουμε  να προχωρήσει κανονικά η επιτροπή γιατί αν επιμείνουν τότε θα ακυρωθεί η διαδικασία 100%  όταν θα παραπεμφθεί από την ολομέλεια στο δικαστικό συμβούλιο.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στο άρθρο 22 ορίζει ότι όπου δεν υπάρχουν αντίθετες ρυθμίσεις στο νόμο περί ευθύνης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και της ποινικής δικονομίας.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ προβλέπει διαδικασία εξαίρεσης  όταν παραπεμφθεί από την ολομέλεια στο συμβούλιο αλλά και όταν πάει η  υπόθεση στο ειδικό δικαστήριο για την διαδικασία της προκαταρκτικής δεν προβλέπει τέτοιο δικαίωμα άλλωστε σύμφωνα με την δικονομία που ισχύει και εφαρμόζεται υποχρεωτικά πρέπει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει την αίτηση αν είναι νόμιμοι οι λόγοι  και να αποφασίσει την εξαίρεση ή μη.

Γι’ αυτό και διαχρονικά ποτέ δεν έγινε αίτηση εξαίρεσης σε προκαταρκτική επιτροπή. 

Εκτιμώ ότι το δικαστικό συμβούλιο θα την κρίνει τότε 100% άκυρη γιατί δεν μπορεί ο αιτών την εξαίρεση να αποφασίζει για την δική του αίτηση, αυτό είναι κοινή λογική».

Μάλιστα ο κ. Τσοβόλας απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να ζητήσει εξαίρεση βουλευτή που αποφασίστηκε να είναι μέλος της προανακριτικής επιτροπής, λέγοντας «Εάν το Κίνημα Αλλαγής είχε αποφασίσει να έχει μέλος της επιτροπής τον κ. Λοβέρδο κατά την άποψή μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να είχε ζητήσει εξαίρεση του κ. Λοβέρδου».