Το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πρότεινε τον Βασίλη Φλωρίδη, αδερφό του υπουργού Δικαιοσύνης, για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν άρεσε και πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβερνητική γραμμή ήταν άλλη και αυτή καθρεφτιζόταν στο πρόσωπο του Κώστα Τζαβέλλα.
Οι λόγοι που τα δεδομένα άλλαξαν αναζητούνται, ενώ συζήτηση υπάρχει και για το εάν οι κυβερνητικοί βουλευτές ήρθαν σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από τους άλλους χώρους. Ο Βασίλης Φλωρίδης με 17 ψήφους βγήκε πρώτος στην ψηφοφορία, καταφέρνοντας να προσπεράσει τον Κώστα Τζαβέλλα.
Ο Κώστας Τζαβέλλας ο οποίος, θεωρούνταν το φαβορί έλαβε 14 ψήφους και όπως σημειώνει ο μικροπολιτικός των Νέων έχει περάσει από την ΕΥΠ ως εισαγγελέας την επίμαχη περίοδο που είχαν ξεκινήσει οι παράλληλες παράνομες παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator . Σύμφωνα με το υλικό της σχετικής δικογραφίας, ήταν εκείνος που είχε υπογράψει τις διατάξεις παρακολούθησης του τότε Οικονομικού Εισαγγελέα και μετέπειτα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστου Μπαρδάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, του Γιώργου Μυλωνάκη και της συζύγου του και πολλών άλλων (πριν πάρει τη σκυτάλη η συνάδελφός του, Βασιλική Βλάχου). Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Μαρία Γκανέ με 12 ψήφους.
Στην Συνδιάσκεψη των Προέδρων η Νέα Δημοκρατία (αποτελείται από 28 μέλη) διαθέτει 15 βουλευτές και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κάθε μέλος μπορούσε να ψηφίσει θετικά για παραπάνω από έναν υποψήφιο. Επειδή τα νούμερα είναι αμείλικτα το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος ή ποιοι από τη ΝΔ «έσπασαν» την κυβερνητική γραμμή; Το σίγουρο είναι ότι μέλη της Διάσκεψης από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ψήφισαν υπέρ του Βασίλη Φλωρίδη.
Επειδή η θέση που λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και την τελική απόφαση λαμβάνει το υπουργικό Συμβούλιο ένα επιπλέον ερώτημα που γεννάται είναι γιατί οι «γαλάζιοι» αποφάσισαν να σπάσουν την «γραμμή» και προς ποια κατεύθυνση θέλουν να δημιουργήσουν πίεση;
Η διαφοροποιούμενη από την κυβερνητική γραμμή, αλλά και από την πρόταση των δικαστών (πρώτος σε ψήφους είχε έρθει ο Κώστας Τζαβέλλας, ενώ ακολουθούσαν ο Αναστάσιος Σκάρας και ο Βασίλης Φλωρίδης), που για πρώτη φορά φέτος τούς δόθηκε δικαίωμα να γνωμοδοτήσουν προτείνοντας συγκεκριμένα πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης δημιουργεί έναν νέο κύκλο αναταράξεων μέσα στην κυβέρνηση .
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η υπερψήφιση του Βασίλη Φλωρίδη, αδερφού του υπουργού Δικαιοσύνης, για τη θέση του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου η ΝΔ έχει την πλειοψηφία, επιβεβαιώνει την βαθιά αντιθεσμική αντίληψη της κυβέρνησης. Είναι αδίστακτοι. Όσο περισσότερο σφίγγει ο κλοιός των σκανδάλων με «άρωμα» ΝΔ και κυβερνητική «εμφιάλωση», τόσο περισσότερο επιδιώκεται ο έλεγχος της Δικαιοσύνης».
«Όσο για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ψήφισαν τον κ. Βασίλη Φλωρίδη, προφανώς και διαψεύδονται κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ας ψάξει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ποιοι είναι οι πρόθυμοι να προωθήσουν τον ασφυκτικό έλεγχο του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης στη χώρας μας », σημειώνει στην συνέχεια η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.